Výše důchodů je katastrofa. Fotbalové legendy nemají na léky, rozčílil se Antonín Panenka

Fotbalová legenda Antonín Panenka, který svým dloubákem z penaltového rozstřelu v roce 1976 zajistil národu titul mistrů Evropy, slaví 75. narozeniny. Pro CNN Prima NEWS promluvil nejen o tom, jak je prožije, ale i o nedůstojném stáří některých bývalých spoluhráčů z národního týmu. Jak uvedl, penzi mají tak nízkou, že jim nepokryje náklady ani na nezbytné léky.

Současná společenské situace Antonína Panenku velmi trápí. Vadí mu, že bývalé fotbalové legendy, kteří toho pro český sport tolik udělaly a skvěle reprezentovaly zemi, nemají nárok ani na důstojné stáří. „Výše penze je katastrofa. U normálních lidí i u sportovců. Někteří starší, bývalí reprezentanti, nemají ani na léky, na nájmy, na základní životní potřeby. Když to řeknu naplno, žijí z ruky do huby. Je to strašné a hodně smutné. Pomoc od státu je nulová,“ povzdechl si Panenka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jaké jsou důchody českých celebrit? Když Veronice Žilkové sdělili, jaká bude její penze, rozbrečela se

Systém je podle něj nespravedlivý. „Olympionici, kteří získali nějakou medaili, tak od olympijského výboru dostávají pravidelně dvakrát do roka slušnou finanční injekci. Fotbalisté, co hrávali v nároďáku, pro naši zemi vybojovali historický titul mistrů Evropy, nedostávají vůbec nic. Nikdo si na ně ani nevzpomene,“ poznamenal.

V současné době jedinou institucí, která bývalým fotbalovým reprezentantům v seniorském věku v tíživé životní situaci pomáhá, je Nadace fotbalových internacionálů. Ta sdružuje všechny hráče, kteří si alespoň jednou zahráli za český národní tým. Předsedou je právě Panenka. „Přispíváme jim na léky, na pobyty v LDN, operace, lékaře, lázně... Děláme, co můžeme,“ přiblížila česká fotbalová legenda.

Proč se jeho syn nestal hvězdou?

Na rozdíl od současných fotbalistů, kteří se díky vysokým platům mohou zajistit na celý život, jejich generace takové štěstí neměla. „To, co dnes berou, je neúměrné vůči normálně pracujícím lidem. Na druhou stranu sportovní život je krátkej a rizikovej. Někdo vám zlomí nohu a končíte. Dnešní hráči jen využívají možností, které jsou. Když jim takové prachy někdo dá, tak proč by si je nevzali. Kdybych hrál dneska, tak bych nebyl jinej,“ dodal s úsměvem.

Fotbalu se závodně věnoval i jeho syn Tomáš. Avšak otcova věhlasu nedosáhl. „Chybělo mu sportovní srdce. On byl a pořád je neskutečně šikovnej, kreativní hráč. Má neskutečnou kopací techniku, levá, pravá, myšlenku... Takoví hráči už dnes moc nejsou. Mohl se krásně fotbalem živit. Ale myslel si, že si vystačí jen s talentem a nebude muset trénovat, obětovat tomu čas. Síla špatných kamarádů byla bohužel větší. Je ale fakt, že měl trochu ztíženou pozici tím, že se na něj všude nahlíželo jako na Panenku... Stávalo se, že na něj lidé kvůli tomu příjmení byli zlí a řvali na něj nelichotivá slova. Neunesl to,“ prozradil Antonín Panenka.

Jak oslaví narozeniny a silvestr?

O tom, jak oslaví své pětasedmdesátiny, má jasno. „Doma s rodinou a pár kamarády na dobré večeři s drinkem. Popláčeme si, jak to všechno stojí za prd, fotbal trochu zkritizujeme, trochu pochválíme, zavzpomínáme a myslím, že nám bude dobře. Já si na velké oslavy moc nepotrpím. Navíc tahle bude jen půlkulatá,“ poznamenal.

Díky tomu, že mu zdraví stále slouží, fotbal hrát nepřestal. „Pořád mi to přináší radost a potěšení. Už se těším na tradiční silvestrovský fotbálek se starými pány z Bohemky. Tuto tradici držíme už přes padesát let. Dříve to mělo i společenskou úroveň, zúčastňovali se toho i slavní čeští zpěváci a herci. Dopoledne si zahrajeme, pak si dáme společně oběd, zahrajeme si karty a rozejdeme se domů k rodinám,“ přiblížil Panenka.

Co prozradil Antonín Panenka v pořadu 7 pádů Honzy Dědka:

Tagy: