Vladimír Růžička: Ve zlato jsem nevěřil. Čeští fanoušci ukázali, že jsou nejlepší na světě

Vladimír Růžička jako trenér dokázal s českým národním týmem na MS v ledním hokeji získat dvě zlaté medaile. Po senzačním triumfu v Německu v roce 2010 se na další triumf muselo čekat dlouhých čtrnáct let. Co říká na famózní úspěch našich hokejistů, kteří na domácím šampionátu vybojovali nejcennější kov a stali se mistry světa?

Jako kapitán dovedl Vladimír Růžička český národní tým k historickému olympijskému zlatu v Naganu a je držitelem zlaté medaile z pražského MS z roku 1985. Jako trenér české reprezentace přivezl z mistrovství světa dvě zlaté medaile, v roce 2005 z Vídně a v roce 2010 slavil v Německu.

Jak přiznal pro CNN Prima NEWS, před letošním domácím šampionátem nečekal, že by se naši hokejisté mohli stát mistry světa. „Abych se přiznal, tak moc ne. Ale po příletu hráčů Davida Pastrňáka, Zachyče a Nečase jsem věřil, že se můžeme dostat do finále a pomýšlet i na zlato. Když jsme se do něj dostali, věřil jsem, že kluci Švýcarsko porazí,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

MOHLO BY SE VÁS ZAJÍMAT: Dominik Hašek o druhém Naganu i vypjaté situaci v TOP 09, za níž kandiduje. Kalousek má v mnohém pravdu, říká

Na oslavy po Naganu do smrti nezapomene

Na týmu kouče Radima Rulíka vyzdvihuje několik věcí. „Výborný výkon mužstva, soudržnost, obrovská bojovnost, parta. Všichni věděli, za čím si jdou a k tomu neskutečný výkon brankáře Dostála. Letošní mistrovství bylo výborné jako vždy, co se týče organizace. A samozřejmě fanoušků. Vytvořili parádní atmosféru,“ poznamenal Vladimír Růžička, který si přeje, aby se tím znovu nastartovala zlatá éra českého hokeje.

Dodnes rád vzpomíná na oslavy, kdy jako kapitán dovedl českou reprezentaci k olympijskému zlatu v Naganu. „Slavili jsme hodně dlouho. Nejkrásnější byl určitě Staromák, na to se nedá nikdy zapomenout. Jsme hokejový národ a naši fanoušci jsou nejlepší, což letos opět celému světu ukázali,“ uzavřel Růžička.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zlatí hokejisté předvedli na Staroměstském náměstí nevídanou show. Takhle vypadaly oslavy mistrů světa

Tagy: