Sportovní svět zavrhuje Putina. Přišel o černý pásek v judu a další čestné tituly

Vladimir Putin se v minulosti ve sportu angažoval poměrně dost. Kdekdo si vybaví jeho bizarní hokejové zápasy, během nichž se obrana soupeře uctivě rozestupovala, aby mohl vládce Kremlu střílet jeden gól za druhým. Ruský prezident se aktivně či pasivně zapojoval i do jiných odvětví – juda, taekwonda či plavání. Poté, co rozpoutal krvavou válku na Ukrajině, se k němu však nyní sportovní organizace otáčejí zády.

Na Rusko se valí sankce různého druhu, dost z nich se týká také sportu. Rusové se momentálně nemohou zapojit téměř do žádných mezinárodních soutěží. Tam, kde doposud nebyli vyloučeni, mohou startovat jen jako neutrální sportovci.

Sportovní organizace se snaží Putinovi naznačit, že to, co rozpoutal na Ukrajině, je absolutně nepřípustné. Proto podnikají symbolické kroky. Třeba Mezinárodní olympijský výbor rozhodl o tom, že ruskému prezidentovi odebere olympijský řád, který mu byl přidělen v roce 2001.

Už dříve se od něj distancovalo také judo. Putin se mnohokrát nechal vyfotit v kimonu, čímž si budoval obraz silného státníka. Tomuto sportovnímu odvětví snímky také zrovna dvakrát neškodily, protože byly pro něj dobrou reklamou. Putin je držitelem černého pásku, v roce 2008 se stal čestným prezidentem i ambasadorem Mezinárodní federace juda (IJF) a v roce 2012 mu byl k jeho 60. narozeninám jako prvnímu Rusovi udělen osmý dan. To je jeden z nejvyšších stupňů černého pásku.

Po ruské invazi na Ukrajinu však IJF Putinovi čestné tituly odebrala. A totéž udělala také Evropská unie juda.

Také federace World Taekwondo po napadení Ukrajiny Putinovi odebrala čestný titul. „Důrazně odsuzujeme brutální útoky na nevinné občany Ukrajiny. Je to v rozporu s vizí naší federace ‚mír je vzácnější než triumf‘ a hodnotami respektu a tolerance,“ uvedl řídící orgán v prohlášení. „V tomto ohledu se federace World Taekwondo rozhodla odebrat čestný devátý dan udělený panu Vladimiru Putinovi v listopadu 2013.“

V úterý zareagovala také Mezinárodní plavecká federace (FINA), která zbavila Putina čestného řádu, který mu udělila v říjnu 2014. Jednalo se o nejvyšší vyznamenání FINA založené na „důležité podpoře“ při pořádání velkých akcí v Rusku.

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina judo Mezinárodní olympijský výbor Rusko Mezinárodní plavecká federace World Taekwondo Mezinárodní federace juda černý pásek