Expert: Putin je car a neomezený vládce. Když bude prohrávat, nasadí těžší kalibr úderů

Vladimir Putin

Ruský prezident je nepředvídatelný, jaderná apokalypsa však nehrozí. Tvrdí to analytik z Institutu pro politiku a bezpečnost Roman Máca. „Pokud ale Vladimir Putin začne cítit, že prohrává, mohl by sáhnout k silnějším zbraním než doposud,“ uvedl expert ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Putin je v posledních dnech a měsících nepředvídatelný. Ještě nedávno říkal, že se žádná invaze na Ukrajinu nechystá. Nelze mu věřit nic a byl bych opatrný s odhady. Nemyslím si však, že hrozí jaderná apokalypsa,“ sdělil Máca.

Pokud by k takovému útoku došlo, pocítí to všichni na celém světě. Dala by se totiž očekávat lavinová reakce. „Doufejme že k tomu nedojde. Jaderný arsenál Ruska je obrovský, zničil by planetu hned několikrát. Pak už je vedlejší, jestli to bude tak obrovské, nebo méně ničivé. Veřejnost by ale měla zůstat v klidu, je to strašení Ruska,“ sdělil analytik v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Ukrajinci mají jinou morálku

Sám byl v roce 2015 na východní Ukrajině v Doněcké oblasti, kdy se tou dobou vedly boje. „Pochopil jsem, jaký mají Ukrajinci vztah k vlastní zemi a jak jsou schopni ji bránit. Tehdy odolali den a půl, jsou v morálce na jiné úrovni než ruská armáda. Kompenzuje se tím rozdíl v silnější výzbroji a palebné síle,“ pokračoval expert.

Přesto však podle něj mohou nastat pesimistické scénáře. „Putin je car a neomezený vládce. Pokud by začal hodně prohrávat, dostal by se do situace, kdy se bude cítit ohrožen, že prohraje válku. Pak bude přistupovat k těžším mírám – plošnému bombardování měst nebo používání silnějších úderů. I na to by měla ukrajinská strana myslet,“ podotkl Máca. Dodal, že Rusko podle něj neodejde z této války jako vítěz.

A to nejen proto, že už nyní je na Rusko uvaleno mnoho sankcí. V úterý se Evropská unie dohodla, že odstřihne od mezinárodního platebního systému SWIFT sedm ruských bank. Tu největší, Sberbank, však zatím ušetřila. „Sankce jsou na místě, oslabí ekonomické a vojenské mašinérie. Je to velký faktor a odráží se to na ruské společnosti,“ uzavřel.

Tagy: