Spoušť v americkém v Kansasu. Děsivou sílu tornáda ukázaly i netradiční záběry z dronu

Auta zaražená do zdí domů, ze kterých zbyly jen trosky i několik zraněných. Takové jsou následky tornáda, které se o víkendu prohnalo americkým státem Kansas. Netradiční pohled na ničivý rotující sloupec vzduchu nabídly unikátní záběry z dronu.

Tornádo poškodilo přes tisícovku domů a budov, 22 tisíc lidí zůstalo kratší či delší dobu bez proudu. Živel se prohnal zejména Andoverem, což je předměstí Wichity, největšího města státu Kansas.

Podle Národní meteorologické služby USA dosahovalo tornádo stupně EF 3 na Fujitově rozšířené stupnici. Při loňské apokalypse na jižní Moravě se tornádo dostalo na čtvrtý stupeň.

Zvláště při pohledu na různé audiovizuální materiály je třeba říct, že jako zázrakem nejsou hlášeny žádné oběti, „pouze“ několik lehce zraněných. Mnoho odvážlivců pořídilo záběry z poměrně blízké vzdálenosti – jak je patrné, vzduchem létala auta, kusy domů či ochodů.

Cestu tornáda Andoverem mapoval i dron, který nabídl jinou optiku:

Při nehodě zemřeli lovci tornád

Nepřímými oběťmi divoké bouře se stali tři studenti meteorologie z Oklahomské univerzity, kteří skrze svůj obor studia pronásledovali řádění přírody. Při zpáteční kvůli špatným podmínkám dostali smyk a jejich auto se stalo nepojízdným. Krátce poté do nich narazil kamion, který jim způsobil zranění neslučitelná se životem.

Jen o chvíli před tím jeden ze studentů – 20letý Nicholas Nair – zveřejnil na Twitteru video s tornádem pohybujícím se v Kansasu.

V posledních desítkách hodin se s hrubě nepříznivým počasím kromě Kansasu musely popasovat také státy Nebraska a Missouri. Propukly nebezpečné bouře se silným větrem i krupobitím. Kroupy údajně měly dokonce až velikost grapefruitu. Celkem bylo zpozorováno 19 tornád, ale jen jedno – to v Andoveru – napáchalo velké škody. Před 31 lety čelilo město smrtícímu tornádu o síle EF 5, které zabilo 13 lidí.

Tagy: