Soud zrušil zákaz hygieniků ohledně přítomnosti vysokoškoláků při výuce

Ilustrační foto

Správní soud zrušil rozhodnutí pražské hygieny

Soud zrušil rozhodnutí pražské hygieny, které zakázalo osobní přítomnost studentů VŠ při výuce. Podle soudu v něm chybí dostatečné zdůvodnění. Rozsudek nebude mít podle pražské hygieničky Zdeňky Jágrové praktické důsledky. Školy totiž následně uzavřela vláda.

Pražský městský soud v úterý zrušil rozhodnutí pražské hygienické stanice, které v září zakázalo osobní přítomnost vysokoškolských studentů při výuce. Pravomocným rozsudkem vyhověl podané správní žalobě. Uvedl, že rozhodnutí hygieniků je nepřezkoumatelné, protože v něm chybí dostatečné zdůvodnění. Na rozhodnutí upozornil server Česká justice.

„Napadené nařízení je poměrně podrobně a konkrétně odůvodněno, pokud jde o popis zhoršující se epidemiologické situace v hlavním městě Praze. Obsahuje též uvedení sledovaných cílů. Zcela v něm však chybí jakékoliv zdůvodnění, proč je vydáván právě tento konkrétní zákaz osobní přítomnosti studentů na výuce při studiu na vysoké škole a jak jím bude dosaženo sledovaného cíle,“ konstatoval senát soudkyně Evy Pechové.

Šéfka pražské hygieny Zdeňka Jágrová ale uvedla, že rozsudek nebude mít žádné praktické důsledky, protože od 14. října jsou vysoké školy uzavřené podle rozhodnutí vlády. Zmínila nicméně, že hygiena využije opravné prostředky. V úvahu připadá podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu.

Z anonymizovaného rozsudku vyplývá, že žalobu podal student. Namítal, že bylo dotčeno jeho právo na vzdělání, protože distanční výuka není schopna plně nahradit výuku prezenční. Žalobu původně namířil také na Univerzitu Karlovu, následně ji ale stáhl.

Tagy:
zákaz výuka hygiena vysoké školy Městský soud v Praze zrušení Zdeňka Jágrová soud Univerzita Karlova vláda Praha koronavirus Krajská hygienická stanice Senát Parlamentu ČR Nejvyšší správní soud České republiky