Detaily ke srážce vlaků v Libni: Strojvedoucí nadýchal alkohol, druhý byl v zácviku

Srážka vlaků v Praze

Jeden z vlaků před srážkou v Libni projel návěstidlo zakazující jízdu

Středeční srážku dvou vlaků v Libni, při které se zranilo 35 lidí, vyšetřují kriminalisté. Jeden ze strojvedoucích měl pozitivní dechovou zkoušku, informovali policisté na sociální síti X. Mělo jít o zaměstnance Českých drah. Pokud se alkohol potvrdí, je to podle dopravce naprosto nepřijatelné. Druhý byl v zácviku, řekl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Podle Drážní inspekce vlak projel návěstidlo zakazující jízdu. Zhruba dvě stovky lidí z obou vlaků přepravil evakuační vlak Českých drah do Vysočan.

Srážkou dvou vlaků v pražské Libni se již zabývají policisté. „Na místě již pracují kriminalisté, kteří budou ve spolupráci s drážní inspekcí zjišťovat, proč se vlaky srazily,“ napsali policisté na sociální síti X, ke které došlo ve středu krátce před osmou hodinou ráno u přemostění s ulicí Čuprova a zasahovaly při ní všechny složky integrovaného záchranného systému.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nehoda kamionu ucpala D1. Řidič zřejmě usnul a skončil v příkopu. Tvořily se dlouhé kolony

Dodali, že věc budou prověřovat pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Roli mohl navíc sehrát alkohol. „Dechová zkouška u jednoho ze strojvedoucích byla pozitivní, proto byl převezen k lékařskému vyšetření spojeném s odběrem krve,“ sdělili policisté. Mělo jít o strojvůdce Českých drah. Pokud se alkohol potvrdí, je to podle dopravce naprosto nepřijatelné.

Druhý strojvůdce byl podle policejního mluvčího v zácviku. Příčinu a okolnosti nehody zjišťují kriminalisté společně s pracovníky Drážní inspekce. Podle ní osobní vlak minul návěstidlo zakazující jízdu. Škoda je přes 31 milionů korun.

Při nehodě se zranilo 35 lidí. Většinu záchranáři řešili na místě, další pak po převozu evakuačním vlakem ve Vysočanech. „Z Balabenky odvezeno 25 ošetřených pacientů, z Vysočan pak dalších 10. Dominovaly úrazy hlavy, končetin, výjimkou nebyly zlomeniny,“ uvedli záchranáři.

Na místě zasahovalo osm posádek rychlé zdravotnické pomoci, dvě posádky rychlé lékařské pomoci, speciální vůz Fénix i inspektor v roli vedoucího zdravotnické složky. Vyhlášen byl také traumatologický plán.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dramatické policejní pronásledování v Brně. Řidič ohrozil desítky aut, chtěl se vyhnout vězení

Tagy:
alkohol dopravní nehoda Twitter Libeň železniční nehoda trestná činnost, právo a spravedlnost katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události