Krejčíková dojala svět srdečným gestem. Tenistka věnuje peníze z turnaje na pomoc Turecku

Barbora Krejčíková se vzdá odměny z Poháru Billie Jean Kingové a veškeré finance za reprezentaci Česka na utkání daruje na pomoc lidem v Turecku. Tenistka chce dobročinným gestem podpořit projekty na obnovu po ničivém zemětřesení, jež zemi v únoru zasáhlo. „Je to velmi smutné. Chci také pomoci mladým tenistům, kteří tam ztratili vše,“ okomentovala své rozhodnutí.

Vítězství v kvalifikaci poháru nad Katarinou Zavackou označila Krejčíková za velmi speciální. Česká jednička zajistila týmu kapitána Petra Pály po prvním dnu vedení nad Ukrajinou 2:0 na zápasy a získala také první singlový triumf v národních barvách. Na tiskové konferenci oznámila, že peníze z kvalifikace věnuje na pomoc lidem zasaženým zemětřesením.

K TÉMATU: Češi jsou proti Rusům. Bývalá světová dvojka zkritizovala Kvitovou za její postoj k válce

Díky kamarádům a tureckým hráčům, které zná z dalších turnajů, se česká tenistka zkontaktovala s Tureckou tenisovou federací. Odezva byla pozitivní. „Mají některé projekty, které chtějí udělat. Jsem ráda, že mohu tímto způsobem někomu pomoci a budu mít radost, pokud to některému z dětí vrátí úsměv na tváři,“ doplnila Krejčíková.

Zápasy organizuje Ukrajina, na jejímž území se také měly odehrávat, kvůli ruské invazi se však událost přesunula na neutrální půdu v tureckém Beleku. „Ukrajina i Turecko si procházejí velmi těžkými časy. Stejně tak jako podporuji ukrajinský lid, bych velice ráda podala pomocnou ruku i lidu tureckému,“ uvedla tenistka na Instagramu.

„Nadále se budu zajímat o rozdělení a použití těchto peněžních prostředků a zároveň bych touto cestou chtěla poděkovat všem, kteří mi pomohli myšlenku zrealizovat a podpořili mě v jejím dosažení,“ doplnila ještě s vděkem na sociální síti.

Chtěla jsem diktovat tempo, ale přišly chyby

Krejčíková vstoupila do kvalifikace velmi úspěšně. Duel proti Zavacké vyhrála za hodinu a 47 minut 6:4, 6:3 a získala první reprezentační vítězství ve dvouhře. „Je to pro mě velmi speciální výhra. Jsem ráda, jak jsem dnes hrála. Předváděla jsem dobrý tenis a využila šance, které jsem měla. Mám velkou radost, že jsem vyhrála v českých barvách,“ uvedla Krejčíková.

Dvojnásobná vítězka předloňského Roland Garros ztratila v každém setu jednou servis. Vždy se jí ale podařilo na antuce 261. hráčku světa dvakrát brejknout. „Když jsem vedla v prvním setu 5:2, chtěla jsem víc diktovat tempo, ale začala jsem dělat chyby. Za stavu 5:4 jsem si proto řekla, že se vrátím ke své hře. Hrála jsem více delších výměn a podařilo se mi nakonec první set vyhrát. To byl pro mě důležitý moment,“ líčila Krejčíková.

Vítězka letošního turnaje v Dubaji byla ráda v komorní atmosféře i za několik desítek českých fanoušků. „Je skvělé, že tu jsou. Užila jsem si to. Mám ráda podporu našich příznivců,“ dodala dvanáctá hráčka světa. Postup do finálového turnaje Poháru Billie Jean Kingové bude moci Krejčíková završit v sobotu, kdy se od 10:00 střetne s ukrajinskou jedničkou Martou Kosťukovou.

Tagy: