Země čaje, tuk-tuků a slonů. Leťte od prosince na Srí Lanku přímo z Prahy

A je to tady zase. Čas, na který se většina z nás těší celý rok - čas dovolené. Pokud toužíte po exotice a teplém oceánu, pak vězte, že musíte zažít Srí Lanku. Je to ráj pro všechny, kteří rádi poznávají nová místa, kochají se nedotčenou přírodou, ochutnávají ovoce dozrávané na slunci a obklopují se vřelými lidmi. Na místo, kde čas plyne úplně jinak, budete vzpomínat do konce života. A možná nezůstane jen u toho. Hrozí totiž riziko, že se budete chtít vrátit. A ne jednou.

Srí Lanka, ne nadarmo se jí přezdívá Země úsměvů. Lidé jsou tu vřelí a společenští a když si k tomu připočtete krásy zdejší přírody, nejspíš se vám ani nebude chtít zpátky domů.

Turismus je tady hlavním zdrojem obživy. A místní obchodníci se přetrhnou, aby vám udělali pomyšlení. A za malé spropitné, pro nás mnohdy i směšné, dokážou líbat ruce.

Proč právě Srí Lanka?

  • Má jedny z nejkrásnějších pláží
  • Autentické prostředí - vydejte se do ulic srílanských měst! Místní obchody, pouliční jídlo i cestování, ať už vlakem nebo autobusem spolu s místními - to všechno jsou zážitky, na které budete dlouho vzpomínat!
  • Nedotčená příroda - ať už se rozhodnete prozkoumat hory, národní parky s jezery a vodopády, nebudete litovat!

Srí Lanka na vlastní kůži

Kdo vyrazí do ulic Srí Lanky, kde se skutečně žije, bude možná na první pohled zklamaný. Nečekejte výrazný luxus. Nicméně i tak má zdejší prostředí své kouzlo. Na každém rohu na vás čeká něco dobrého na zub, obchodníci tu smlouvají se zákazníky, nad hlavou vám křičí racci (pozor, občas něco upustí) a sem tam se kolem ochomýtají opice, které čekají, komu co upadne.

A výlety do přírody? Vůbec neváháme říct, že ty vás jednoduše nadchnou. Je jedno, na kterou světovou stranu na Srí Lance vyrazíte, všude najdete něco, co se vám bude líbit. Chrámy, případně jejich ruiny, národní parky, sloní sirotčince nebo i sloni v přirozeném prostředí... všechno je jedním slovem ‚och'. Rozhodně se nezapomeňte namazat opalovacím krémem, protože takové zážitky nejsou zrovna na hodinku, tak ať vám kůže spálená od sluníčka nepokazí vzpomínky.

Kdo se chce ještě více přiblížit ke zdejšímu životu, měl by navštívit čajové plantáže, které představují podstatnou část obživy místních žen. O keře se starají s láskyplnou péčí. Koho zajímá pěstování i následná sklizeň a zpracování vyhlášeného cejlonského čaje, jistě ocení i možnost vyrazit do samotných fabrik, kde se dozví první i poslední o tom, co se se surovinou děje ještě předtím, než si ji doma zalijete horkou vodou.

Na Srí Lance je pár „věcí“, které jsou takřka všudypřítomné. Patří mezi ně početné skupiny dětí, radostně výskající pro každou fotku, kterou si s nimi uděláte, natož pro něco dobrého na zub (mimochodem, všimněte si, že domorodci nepoužívají kočárky, děti si tu pěkně odnosí a pak už je nechají cupitat po svých). Ovšem nebuďte zklamaní, když jásat nebudou. I na Srí Lance mají děti stydlivé, ale pořád vděčné.

Kdo se osmělí a vydá se za zdi hotelových komplexů, nebude litovat a rozhodně nemine ani už zmíněné opice, které si vydobily místo mezi zdejšími atrakcemi. Jsou zvyklé na pohyb lidí, takže si je bez větších potíží vyfotíte, ovšem nedoporučujeme chodit příliš blízko. Fotka, kterou pořídíte, by mohla být ta poslední. Místní opice jsou  velmi rychlé zlodějky.

Ať vyrazíte, kam chcete, na každém rohu na vás čeká tuk-tuk, což je na Srí Lance lidová obdoba našich taxíků. Ty tu pochopitelně seženete taky, ale jízda v tříkolce se střechou, v níž vnímáte všechen ruch kolem s vlajícími vlasy, má zkrátka své kouzlo.

Jestli ale chcete poznat skutečnou atmosféru cestování po ostrově, pak zamiřte na nádraží a nasedněte na vlak. To je teprve jízda. Je pravděpodobné, že místní, ač jsou na turisty zvyklí, si vás budou s mírnou zvědavostí prohlížet. Pár se jich zřejmě osmělí a zapředou s vámi rozhovor o tom, kam jedete. A takový tip, co byste určitě měli vidět, od místních obyvatel bývá sázkou na jistotu.

Je libo konkrétní tipy na místa, která byste neměli minout? Tady jsou:

  • Jedno z nejvlhčích míst na zemi, Kitulgala, domov tropických ptáků různých druhů, zdejší banány musíte ochutnat!
  • Deštný prales Sinharaja.
  • Národní park Yala, který nabízí možnost pozorování slonů, buvolů, krokodýlů, leopardů, ptáků.
  • Pevnost Sigiriya na Lví skále.
  • Budhův zub.
  • Adamova hora.
  • Jeskynní chrámy v Dambulle.
  • Města - Galle, Colombo, Candy.
  • Pláže - Mirissa, Unawatuna.

Na Srí Lanku s Čedokem

Proč na Srí Lanku s Čedokem?

  • Přímý let z Prahy, cca 10 hodin letu
  • Nejmodernější letadlo Boeing 787 Dreamliner
  • Business a Premium ekonomy za příplatek, nejvíce místa pro nohy i v ekonomické třídě

Cesta na Srí Lanku není právě nejkratší. Ovšem cestovní kancelář Čedok od letošní zimy spouští přímé lety do tohoto ráje cestovatelů. Takže od 19. prosince už žádná čekání na letištích na přestupy, ale jednoduše Praha → Colombo. Kdo chce, můžete letět i z Bratislavy. Ano, opět přímo.

Vybrat si můžete z poměrně bohaté nabídky hotelů v převážně jihovýchodní oblasti, které se honosí třemi, čtyřmi i pěti hvězdami a nabízejí all inclusive. A taky si lze určit, jestli na ostrově strávíte 9 dnů nebo rovnou 16. Ceny startují na 32 tisících korun za jednoho, což je na exotiku přijatelné, a jsou v nich zahrnuty zpáteční letenky, ubytování, stravování, delegát i transfery na poznávací okruhy s českým průvodcem.

Dále se letos v zimě s Čedokem bude létat i do Keni, Thajska, Dominikánské republiky, na Zanzibar,  či na Madagaskar.

Tagy: