Stáhněte Milku z pultů, žádají Ukrajinci německé obchody. Společnost totiž vyrábí v Rusku

Ukrajinští aktivisté v dopise vyzvali německé supermarkety Rewe a Edeka ke stažení výrobků od společnosti Milka po dobu, než se americká mateřská společnost čokoládoven Mondelez stáhne z ruského trhu. Informují o tom německá média.

Organizace Vitsche v pondělí zaslala generálním ředitelům supermarketů Rewe a Edeka dopis, ve kterém vyzývá k zákazu produktů čokolád značky Milka. Informuje o tom německý web Focus.de.

Navzdory slibům, že omezí své aktivity v Rusku, společnost Mondelez v zemi totiž nadále provozuje tři továrny. „Společnosti jako Mondelez nepřímo financují nelegální válku Ruska proti Ukrajině,“ uvádí organizace Vitsche v dopise.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zasáhli jsme další výsadkovou loď, hlásí Ukrajinci. Rusové ji zabavili při obsazení Krymu

Organizace chválí společnosti provozující supermarkety Rewe a Edeka, že krátce po ruské invazi na Ukrajinu v únoru 2022 „stáhly z pultů všechny výrobky vyrobené v Rusku“. „Spoléháme na vaši podporu, abychom společnosti Mondelez ukázali, že morálka má v podnikání své místo, zejména když uvážíme, že Rusko pokračuje v páchání válečných zločinů na Ukrajině,“ píše se dále v dopise.

Organizace Vitsche podle webu RedaktionsNetzwerk Deutschland kritizuje také výroky generálního ředitele společnosti Mondelez Dirka Van de Puta, které pronesl v únoru pro Financial Times. Van de Put tehdy uvedl, že nevěří, že investorům „morálně záleží“ na tom, zda společnosti pokračují v podnikání v Rusku.

Ukrajinská Národní agentura pro prevenci korupce (NACP) zařadila loni v květnu Mondelez na seznam „mezinárodních válečných sponzorů“. Potravinářská společnost, která se dříve jmenovala Kraft Foods, má své mezinárodní sídlo v Chicagu, vlastní kromě značky Milka také značky Oreo, Toblerone a Ritz.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Soud obvinil podezřelé z útoku v Moskvě, hrozí jim doživotí. Jeden z nich měl zavázané oči

Tagy: