Nejstarší pes světa slaví narozeniny. Narodil se před vznikem Česka, i tak stále prohání kočky

Pes plemene Rafeiro do Alentejo z Portugalska slaví 31. narozeniny a důvod k radosti mají i jeho majitelé. Bobi je totiž nejstarším psem na světě. Na jeho počest je na víkend plánovaná také tradiční oslava, jíž se zúčastní na 100 lidí, přičemž někteří přijedou i ze zahraničí. Co je podle páníčků receptem Bobiho dlouhověkosti? Místo, kde žije.

Sen mnoha psích majitelů si plní Leonel Costa s rodinou. Už více než třicet let jim dělá společnost Bobi – portugalský farmářský pes, který má stále elánu na rozdávání. Ve čtvrtek 11. května oslavil neuvěřitelné 31. narozeniny, v plánu jsou i velkolepé oslavy, jichž se zúčastní zhruba sto lidí, hosté dorazí také ze zahraničí, píše web Daily Mail.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zastřelení psi a paralyzovaný majitel. Bylo to šílené, líčí svědci zákrok londýnské policie

Podávat se bude místní maso a ryby – včetně porce pro Bobiho, který celý život jí pouze lehce upravenou lidskou stravu. V den oslav je naplánované také taneční vystoupení, kterého se psí senior zúčastní. „Přijela k nám spousta novinářů z celého světa, aby se s Bobim vyfotili. Získal titul Guinessova rekordu jako nejstarší pes na světě,“ uvedl jeho páníček.

Navzdory svému věku je klidný a společenský pes stále dost zdravý na to, aby si mohl hrát se čtyřmi kočkami, s nimiž v rodině žije. Jeho majitelé se domnívají, že tajemstvím psí dlouhověkosti je skutečnost, že Bobi celý život žije na venkově v klidném prostředí obklopen přírodou. Podle Costy je tento pes „jediný svého druhu“ a stále doufá, že bude mít i své potomky.

„Po všechny ty roky je bojovníkem. Jen on sám ví, jak se dokáže tak dlouho držet, protože průměrná délka psího života není tak vysoká. Pouze on by nám vysvětlil svůj úspěch,“ konstatoval majitel. Celá rodina je šťastná a vděčná za možnost mít svého milovaného čtyřnohého přítele tolik let po boku. Za 31 let Bobiho nepotkaly téměř žádné zdravotní komplikace. Jedinou potíž majitelé řešili v roce 2018. Nyní psa trápí pouze problémy se zrakem a chůzí, což je vzhledem k jeho věku běžné.

V roce 1992 byl Bobi zaregistrován u veterinární lékařské služby města Leiria. Tato organizace potvrdila datum Bobiho narození. Titul nejstaršího psa všech dob dříve držel Bluey, australský dobytkářský pes, který se dožil 29 let a 5 měsíců, než byl v listopadu 1939 uspán.

Tagy:
pes zdraví rodina oslava narozeniny věk Portugalsko psí plemeno majitelé dlouhověkost slavnost Bobi estrelský pastevecký pes Rafeiro do Alentejo