Stanjura ostře k Schillerové: Šíří paniku a lže. Žádný tajný daňový balíček nechystám

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a Alena Schillerová (ANO)

Schillerová v Partii o nových daních

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se ostře ohradil vůči slovům bývalé šéfky státní kasy Aleny Schillerové (ANO). Vládního politika rozčílily její výroky na CNN Prima NEWS o údajném novém daňovém balíčku, který měl podle ní Stanjura potichu na ministerstvu připravit. Občanskodemokratický politik Schillerovou v reakci osočil ze lži a šíření paniky.

„Paní poslankyně zase šíří paniku a lže. Žádný daňový balíček nechystám, žádné zadání neexistuje. Alena Schillerová se jen populisticky chytla jedné ze stovek připomínek k doprovodnému zákonu o účetnictví. Navíc už odborníky vypořádané,“ vysvětlil Stanjura, kde se podle něj vzaly řeči o zvyšování daní.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečka navrhne zvýšení platů zaměstnanců veřejné sféry. Sdělil, o kolik procent to má být

Ministr financí si navíc přisadil, když dodal, že za jejím výrokem může stát i horké počasí. „Její úpornou snahu udělat z technické věci problém politický asi lze připsat horku těchto dní,“ dodal.

Stanjura reagoval na výrok Aleny Schillerové z pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. „Pokud pronajímáte políčko nebo garáž, tak po deseti letech nemusíte platit daň při jejich prodeji. To nyní chce ministr financí Zbyněk Stanjura zrušit. Nově to bude tak, že pokud to jen na jeden den pronajmou, zaplatí z toho daň. To je útok přímo na solar pro střední třídu,“ řekla Schillerová.

Bývalá šéfka státní kasy uvedla, že je z toho v šoku. „Vládě nestačilo, že zvedla daně o 73 miliard korun. Nestačilo jí, že porušila veškeré sliby. Ministerstvo financí v tichosti připravilo další daňový balíček, který je novelou daně z příjmu. V pátek skončilo připomínkové řízení a velice zásadní připomínky tam dalo ministerstvo průmyslu, Komora daňových poradců nebo Hospodářská komora,“ kritizovala v nedělním pořadu Schillerová.

Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO poté na svém profilu na síti X uvedla, že fyzické osoby bude čekat po této změně zákonů novinka. „Fyzické osoby, které cokoliv pronajímají – třeba zděděný byt nebo pole, nově nebudou při jeho prodeji ani po uplynutí desetiletého časového testu osvobozeny od daně. Stát tím získá z každého prodeje stovky tisíc,“ uvedla Schillerová.

Ministerstvo: Je to technická chyba

Schillerová citovala jednu z připomínek, kterou odeslala Komora daňových poradců. Ministerstvo financí podle vyjádření o této chybě vědělo. Úprava by tak měla být do návrhu zapracována a ve finální podobě se objeví. „Ministerstvo financí už před čtyřmi týdny ujistilo, že technická chyba bude v návrhu zákona, který odešle vládě, odstraněna a zůstane zachován současný stav = majitelé bytů a domů se žádné změny bát nemusí,“ uvedl resort financí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vláda tajně chystá brutální zvýšení daní, tvrdí Schillerová. Lidi jste okradli vy, reagoval Skopeček

Bývalá šéfka státní kasy Alena Schillerová hodlá novelu zákona pečlivě sledovat. „Beru ministra Stanjuru za slovo, že jste si daňovou evidenci majetku fyzických osob s příjmem z nájmu a zrušení časového testu na takto evidované nemovitosti po dnešku rozmyslel. Spolehněte se, že to pohlídám. Na vaše slovo už v této zemi rozhodně nikdo spoléhat nemůže,“ dodala v reakci na sociálních sítích.

Tagy: