Staňte se policistou aneb hrdinou každý den: Práce se špičkovým dronem

Co znamená pojem dron u PČR? Co umí navíc policisté v Krajském ředitelství policie Středočeského kraje? Popovídali jsme si s jedním z policistů tohoto ředitelství, který je zároveň pilotem dronu. Podívejte se, co vše nám o sobě por. Bc. Miloslav Nosek pověděl a jak se mu jeho práce líbí.

Jak dlouho sloužíte u Policie České republiky?

Po maturitě na Obchodní akademii v Příbrami v roce 1999 jsem musel nastoupit základní vojenskou službu v Berouně, následně jsem se přihlásil k policii a po příjímacím řízení jsem nastoupil v listopadu roku 2000. Po absolvování základní odborné přípravy jsem začínal na Místním oddělení Vršovice, na Praze 10 a to z důvodu, že v tu dobu nebylo v mé rodné Příbrami volné místo. Zde jsem sloužil 9 let a následně přišla nabídka z Územního odboru Příbram na místo vyšetřovatele na stálé výjezdové skupině, kde sloužím dodnes.

V současnosti jste i pilotem dronu, jak jste se dostal zrovna k tomuhle?

Asi jako každý kluk jsem měl od malička rád různé modely aut, letadel apod.  Proto, když se na Územním odboru v Příbrami formovala skupina dron, jsem využil situace a k této skupině jsem se zkusil přihlásit a ono to vyšlo. Je to pro mě super, když mohu svoji zálibu provozovat i v zaměstnání, což mi policie umožnila.

Jak Vás vůbec napadlo se k policii přihlásit?

Úplně poprvé to bylo asi tak v 15ti letech, když jsem jel s rodiči autem a na silnici nás předjelo civilní vozidlo se zapnutým modrým majákem na střeše a nalepeným nápisem „Policie“ na dveřích. Z toho jsem byl úplně nadšený a chtěl jsem taky hned jezdit takovým autem. No, a když se blížila maturita a rozhodování co budu dělat dál, tak policie byla jasná volba. Za prvé jsem na obchodní akademii zjistil, že ze mne účetní asi nebude a práce u policie mě vlastně lákala od mých 15ti let. S odstupem času to hodnotím jako velmi dobrý krok a to i z důvodu jistoty, kdy se můžu spolehnout na svůj pravidelný plat apod.

U Krajského ředitelství policie Středočeského kraje byl zaevidován vůbec první dron u Policie ČR. V současnosti tento dron obsluhujete, co musí umět policista, aby mohl takový dron obsluhovat a jak dlouho taková příprava trvá?

V současnosti na ÚO Příbram používáme několik typů dronů. Nejstarší a největší z nich je BRUS (Bezpilotní Rotorový Univerzální Systém), kdy na tento muselo být speciální školení ve Vojenském technickém ústavu letectva a PVO v Praze. Tento dron je kromě klasické optiky osazen termokamerou. Dále používáme komerční drony DJI Mavic 2 Zoom a DJI Mavic 2 Enterprise Advanced. Poslední jmenovaný je taktéž osazený termokamerou. Výcvik si zajišťujeme jako krajské ředitelství sami, máme oprávnění k provozování letecké školy. Piloty si sami v kurzu vyškolíme a to jak po teoretické, tak po praktické stránce. Kurz trvá přibližně jeden a půl měsíce. Tímto připravíme policisty, budoucí operátory bezpilotních prostředků, na zkoušku Úřadu pro civilní letectví.

K čemu jsou drony u policie používány?

Drony, které jsou osazeny termokamerou, využíváme především na pátracích akcích po pohřešovaných osobách nebo při požárech, dále drony používáme při koordinaci složek IZS nebo při monitorování velkých akcí jako jsou například demonstrace, hudební festivaly apod. V současné době drony hlavně používáme k dokumentaci dopravních nehod. Místo nehody z asi třicetimetrové výšky během pár minut zadokumentujeme dronem a změříme GNSS RTK stanicí. Za využití fotogrammetrie a specializovaného software je následně v krátké době vytvořen přesný snímek místa v měřítku. V posledním projektu dokážeme s dronem například měřit rozestupy za sebou jedoucích vozidel a jejich okamžitou rychlost.

To jezdíte ke každé dopravní nehodě?

To ne, jezdíme pouze k závažným dopravním nehodám nebo k nehodám, kde je potřeba zpracovávat plánek. Držíme služby na krajském ředitelství, kdy nás volají po celém Středočeském kraji. No musím uznat, že během této šichty si i pořádně zajezdíme, neboť Středočeský kraj je velmi rozlehlý, takže často najezdíme během služby i 600 kilometrů. „Ale mě toto strašně baví. Je to zajímavá, leckdy náročná práce. A jak bych řekl, když je pro vás práce koníčkem, tak se to dělá s radostí a samo.“

Takže byste mladým maturantům nebo lidem, kteří hledají nové zaměstnání a nejsou ještě rozhodnuti, práci u Policie ČR doporučil?

Pokud bych mohl mluvit za sebe, tak určitě. Práce je to zajímavá a velmi rozmanitá, když se podívám na sebe tak při mé práci vyšetřovatele stálé výjezdové skupiny řeším loupeže, znásilnění, úmrtí, podvody atd., při práci s dronem jsem se podíval na místa, kde bych se v životě nepodíval. „Vlastně stále se učím něčemu novému a tzv. si rozšiřuji obzory.“ A když se na to podívám i z finanční stránky, tak jsem platově velmi dobře ohodnocen a mohu, když budu chtít využít i spoustu benefitů, které mi PCŘ nabízí. „Zkuste třeba někde najít zaměstnavatele, který Vám poskytne po 15ti letech pobyt v lázních v délce 14 dnů a ještě vám za to zaplatí, jako byste byl v práci“.

Tagy: