Staňte se policistou aneb hrdinou každý den: Ochranná služba PČR

O práci policisty sní snad každý malý kluk. Je to povolání, které je opravdovým posláním a má skutečný smysl. S trochou snahy lze změnit dětský sen ve skutečnost. Stát se členem policejního sboru může každý, kdo splní stanovené podmínky. Sloužit může třeba na Ochranné službě Policie ČR, která nabízí mnoho zajímavých pozic.

V policejních řadách aktuálně chybí více než pět tisíc lidí, kteří by pomáhali chránit bezpečnost osob a majetku a zajišťovali veřejný pořádek. Novým kolegou zkušených policistů z Ochranné služby se můžete stát i vy, kteří čtete náš článek.

V policejních řadách aktuálně chybí více než pět tisíc členů, kteří by pomáhali chránit a střežit naše bezpečí. Možná se novým kolegou zkušených policistů můžete stát právě vy, kteří čtete náš článek. A možná že je vaše místo právě u Ochranné služby.

Pracovních pozic u Ochranné služby je více, než by vás možná napadlo. Můžete být tím, kdo přímo zabezpečuje ochranu ústavních činitelů České republiky i zahraničních politiků. V rámci výkonu služby se dostanete na místa, kam se člověk běžně nedostane. Můžete též zajišťovat ochranu diplomatických objektů nebo objektů zvláštního významu, vykonávat hlídkovou, pořádkovou či operativní službu, stát se součástí prvosledové hlídky rychlého výjezdu, možností je opravdu mnoho. Pro poskytování kvalitní a komplexní ochrany je zásadní každá z uvedených pozic.

Ochranná služba Policie ČR podrobněji

„Ochranná služba Policie České republiky poskytuje osobní a epizodickou ochranu a bezpečnostní dopravu trvale chráněných ústavních činitelů České republiky a osob, kterým je po dobu jejich pobytu na území České republiky poskytována ochrana podle mezinárodních dohod,“ můžete se dočíst na oficiálních stránkách Policie České republiky. Pojďme se na tuto práci podívat zblízka:

Zajišťování osobní ochrany - jedná se o rozsáhlý systém opatření, jehož hlavním cílem je chránit zdraví, život, ale také důstojnost chráněné osoby. Na pozici osobního ochránce jsou vybíráni policisté, u kterých je předpoklad, že se ctí splní všechny náročné úkoly spojené právě s osobní ochranou. Po přijetí musí všichni policisté projít speciálním školením.

Osobní ochránce - je poslední překážkou útoku na chráněnou osobu. Pokud je třeba, nasazuje vlastní zdraví i život pro bezpečí svěřené osoby. Pod pojmem osobní ochrana si většina lidí představí právě osobního ochránce. Tato vysoce kvalifikovaná pozice je však pouze jednou ze složek systému ochrany, pro který je zásadní maximální spolupráce všech kolegů z Ochranné služby i celé Policie ČR stejně jako spolupráce s tvůrci a organizátory programu chráněných osob.

Koho a co Ochranná služba střeží?

Ochranná služba Policie ČR den co den střeží bezpečí celé řady lidí i míst. Mezi ně patří:

  • Zastupitelské úřady
  • Rezidence velvyslanců
  • Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR
  • Senát Parlamentu ČR
  • Ústavní soud ČR
  • Úřad vlády ČR
  • Ministerstvo zahraničních věcí, Ministerstvo vnitra atd.
  • část Letiště Václava Havla

Co Ochranná služba střeží?

Ochranná služba Policie ČR zajišťuje ochranu mj. těchto objektů:

  • Senát Parlamentu ČR
  • Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR
  • Úřad vlády ČR
  • Ministerstvo vnitra
  • Ministerstvo zahraničních věcí
  • Ústavní soud ČR
  • Zastupitelské úřady
  • Rezidence velvyslanců
  • část Letiště Václava Havla

Způsoby ochrany objektů

„Zajištění bezpečnosti chráněného objektu bývá realizováno zpravidla kombinací více opatření, například fyzickou ochranou objektu a technickými prostředky,“ uvádí web Policie.cz.

Fyzická ochrana objektu – vykonávají ji policisté přijetím režimových opatření. Spadá mezi ně dodržování podmínek a pravidel, které platí pro vstup a výstup osob z objektu, jejich pohyb uvnitř objektu, stejně jako pro vjezd a výjezd vozidel. Mezi další úkoly, které plní policisté zařazení k ochraně objektu, patří systém evidence, označování a ukládání klíčů, uzamykání a pečetění místností, způsob provádění pochůzek a kontrol apod.

Technické prostředky - jedná se především o mechanické zábranné prostředky, zařízení elektronické zabezpečovací signalizace, tísňové hlásiče, speciální kamerové systémy, elektronickou kontrolu vstupu, požární signalizaci, detektory látek, zařízení pro vyhledávání kovů, výbušnin a polovodičů, rentgenové tunely, bezpečnostní detekční rámy a další.

Jiří Komorous, ředitel Ochranné služby Policie ČR

Narodil se 28. prosince 1960 v Plzni

1983 dokončil studium Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze

1984 se stává policistou

1994 se stává ředitelem Národní protidrogové centrály

2009 na vlastní žádost odchází od Policie ČR, tentýž rok se stává náměstkem ministra vnitra, Martina Peciny

2013 se stává ředitelem útvaru Ochranné služby PČR

2016 je jmenován do hodnosti brigádního generála

2021 je jmenován do hodnosti generálmajora

Další důležité úkoly Ochranné služby

Hygienicko-toxikologická ochrana - zjednodušeně řečeno jde zajištění nezávadnosti potravin určených pro chráněné osoby.

Organizace opatření k zajištění bezpečnosti a objektů - týká se akcí velkého rozsahu nebo mezinárodního významu. Útvar Ochranné služby tato opatření zabezpečuje ve spolupráci s dalšími útvary Policie ČR. Jedná se např. o návštěvy prezidenta Spojených států amerických, papeže, společná jednání hlav více států nebo vlád. Tyto akce představují vrchol činnosti útvaru. Policisté během nich mohou v plném rozsahu uplatnit získané dovednosti a zkušenosti.

Aktuální výzvou je pro české policisty letošní Předsednictví ČR v Radě EU, jehož součástí je například summit hlav států a předsedů vlád členských států EU.

Úloha Policie ČR při Předsednictví Česka v radě EU

„Zajišťujeme bezpečnost všech účastníků, tedy zahraničních hostů, chráněných osob nebo i široké veřejnosti. Druhým, neméně důležitým okruhem našeho zapojení je příprava obsahové náplně různých jednání a expertních setkání v rámci evropských orgánů prosazujících právo, která jsou na našem území, ale také na půdě různých evropských institucí,“ říká k tématu kpt. David Schön, tikový mluvčí Policejního prezídia ČR.

Česká Policie dále řídí jednání pracovních orgánů Rady EU a spoluřídí jednání Výboru pro operativní spolupráci v oblasti vnitřní bezpečnosti EU či správní rady agentur Europol či Cepol. K tomu všemu patří také zajištění organizační stránky všech zmíněných jednání právě Policií ČR.

Na hladký průběh půlročního Českého předsednictví EU dohlíží tisíce policistů všech služeb. „Bezpečnostní stránku všech akcí bude mít na svých bedrech Ochranná služba Policie ČR. Nelze však opomenout ani zapojení policistů dopravní, pořádkové a cizinecké policie, stejně tak Letecké služby, policejních pyrotechniků, ale také kolegů kynologů či jízdních policistů,“ uvádí k významu akce kpt. David Schön a dodává, že o důležitosti předsednictví a zásadním úsilí o jeho zdárný průběh svědčí i skutečnost, že celému bezpečnostnímu opatření velí policejní prezident genmjr. Martin Vondrášek.

Součástí Ochranné služby Policie ČR při příštím Předsednictví ČR v Radě EU můžete být i vy. První krok k vytouženému povolání můžete udělat teď hned, stačí kliknout na odkaz náboru k policii, kde se dozvíte vše potřebné.

Tagy:
policie PČR Evropská unie Europol Česko Letiště Václava Havla rada Rada Evropské unie Martin Vondrášek Policie České republiky Útvar pro ochranu ústavních činitelů