Stará se o čtyřicet starých a nemocných koní. Se smrtí zvířat se pečovatelka srovnala

Pečovatelka o koně Patricie Pitříková

Hrdina všedního dne - Pitříková

Podnikala s nábytkem, ale časem ji to přestalo naplňovat. Patricie Pitříková si tak našla novu lásku v podobě koní. Založila Domov pro koně v jihočeské obci Leština, kde se stará o více než 40 starých nebo nemocných zvířat. Jedním z nich je například hnědák a trojnásobný vítěz Velké pardubické Tiumen. Pitříková během natáčení s reportérem televize Prima v únoru 2019 prozradila, co ji na práci se zvířaty nejvíce baví.

„Podnikala jsem s nábytkem a bytovými doplňky. Dařilo se mi, ale poté jsem nějak vyhořela. Do koní jsem se zamilovala po prvním setkání s valachem Konrskem, který už neměl chlupy a na jeho těle bylo hodně boláků. Hlavně měl zraněnou duši a velmi smutné oči. Říkala, jsem mu, že o koních nic nevím. A jemu začala téci slza,“ popsala Pitříková s tím, že to byl moment, díky kterému se rozhodla, že začne pečovat o zvířata.

Statek stál 13 milionů, ale půjčil mi táta.

Celý projekt dotuje zejména z prodeje krmiva. Počáteční investice ale byla v řádech milionů. „Statek nebyl levný, stál kolem 13 milionů. Pět milionů mi ale věnoval táta, a tak splácíme hypotéku přes 30 tisíc měsíčně,“ vysvětluje Pitříková, která se o koně stará společně s partnerem Pavlem Malypetrem. Když statek přebírali, měli půlročního syna. S sebou již přivezli čtyři koně, mimo jiné se ale museli postarat také o 50 prasat.

Pitříková ale měla ke zvířatům vztah už odmala. Jako dvouletá holčička chodila do kravína kontrolovat, zda je vše v pořádku. Případné chyby poté hned hlásila tátovi. Prý se už také dokáže srovnat s tím, když jí někteří koně umřou. „Patří to k životu. Řekla bych, že člověk si života poté více váží. Díky koním jsem získala úctu a respekt k životní energii,“ říká pečovatelka.

Na Tiumenovi jsem zatím nejela.

Mezi čtyřmi desítkami koní, o které se stará, se najde i trojnásobný vítěz Velké pardubické Tiumen. „Je to něžný a křehký kůň, hodně citlivý. Nikdy jsem na něm zatím nejela, ani jsem neměla chuť. Jemu to také nechybí, má rád svůj klid. Občas se jdeme projít, ale nenasedneme na něj,“ popsala Pitříková.

U závodních a dalších koní, které lidem vydělávají peníze, vidí pečovatelka jeden velký problém. „Přeji si, aby se všichni majitelé starali o své koně, ale není to vždy pravidlem. Jakmile koně doslouží nebo nepracují, většina nemá štěstí, aby dožila s původním majitelem,“ tvrdí Pitříková.

Koně se stali velkou součástí jejího života. Dokonce si u nich všímá vlastností, díky kterým jsou podle ní lepší než lidé. „Zvířata jsou zlá jen v případě, že je k tomu někdo donutí. Lidé jsou plní zloby a nenávisti i normálně,“ dodává chovatelka.

Tagy: