Nárůst úhynu koní. Lidé je v časech koronaviru chodí častěji nevhodně krmit

Koně doplácejí na lockdown životem

Chovatelé koní se shodují, že lidé během epidemie více chodí k výběhům s koňmi a nerespektují zákazové cedule, které říkají jasně: Nekrmte naše koně. Od jara tedy kvůli nedbalosti kolemjdoucích dochází k častějšímu úhynu zvířat.

Přehnaná lidská štědrost totiž u koňů může vést k závažným zdravotním problémům, nebo i úhynu. Například takové větší množství celeru spolehlivě zařídí, že zvíře lidskou štědrost nepřežije. Na ranči v Hlučíně na Opavsku skončilo vhození této zeleniny do výběhu tragicky.

„Kobylka nám začala hrabat předními kopyty. Dávala nám najevo, že už z toho není žádné východisko. Museli jsme se rozhodnout prakticky během pár minut, co s jejím životem dál, protože operace jí nebyla doporučena. Nezbylo nic jiného než kobylku uspat. Umřela nám v náruči,“ říká k tragédii chovatelka koní.

Chytrému nech přečíst ceduli, hloupého...?

Ve stáji na okraji Prahy s přiliš aktivními kolemjdoucími bojují každý den. Kolem jejich výběhu totiž vede cyklostezka. A málokdo respektuje varovné cedule. „Máme tady ceduli s nápisem Nekrmte koně, jsou vlastně na všech ohradách. Bohužel, i když umí lidi číst, ignorují je. Pro nás pro majitele koní je to horší, protože oni je krmí a krmí vším, co mají,“ stěžuje si.

Co třeba taková houska s mákem? Pro koně rozhodně nic dobrého. Mimo zdravotní potíže tak totiž můžete třeba závodnímu koni ukončit kariéru. U koně jsou totiž mák nebo houska v krvi změřitelné a považují se za doping. Koně pak musí ze závodů vyřadit.

Zvíře je stále soukromý majetek. Pokud uhyne, protože mu někdo cizí hodí nevhodné krmení, může následovat trest. Když dojde k identifikaci člověka, který něčím nakrmil zvíře, jež kvůli tomu přišlo ke zdravotní újmě, je nasnadě dotyčného potrestat.

Pokud přece jen chcete koně nakrmit, zajděte přímo za jeho majitelem. Ten vám sám řekne, co kůň může a nemůže.

Tagy: