V opatřeních už není logika. Proč neotevřeme zahrádky? diví se šéf hotelové asociace

Otevírají se zahrádky restaurací.

K věci 27.4.2021

„Lidé se v poslední době shromažďují u okének, tak proč by nemohly být otevřeny restaurační zahrádky“? ptal se prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek v pořadu K věci televize CNN Prima NEWS. Podle něj dochází k diskriminaci, opatřením už nevěří a nevidí v nich logiku.

„Vůbec nedává smysl, proč by v době, kdy lidé často jezdí na kolech, shromažďují se u okének restaurací a následně konzumují jídlo někde v parku nebo na obrubníku, nemohly být otevřeny například restaurační zahrádky,“ kroutil hlavou v pořadu K věci Václav Stárek.

Zároveň připomněl slova epidemiologa Romana Prymuly z Nového dne televize CNN Prima NEWS, jenž v tom také problém nevidí. „Jsme v situaci, kdy dochází k diskriminaci. Někdo rozhoduje o tom, která služba bude otevřena a která ne, aniž by řádně vysvětlil, jak mu to ukládá zákon, proč tomu tak je a jak je konkrétní služba nebezpečná v porovnání s jinou,“ zlobil se šéf Asociace hotelů a restaurací.

Stárek také zdůraznil, že sdružení souhlasí s tím, že je potřeba v první řadě otevřít školy. „To, co se děje s našimi dětmi, je tragédie,“ podotkl a zdůraznil, že nejde o závod, které odvětví otevře dříve. „Je to o tom, aby se otevřelo bezpečně a logicky.“

„Dostáváme se do paradoxních situací. Jestliže můžu jet na služební cestu a spát v hotelu, proč bych nemohl jet na rekreaci a spát v hotelu, když budu negativně testován? Lidé opatřením už nevěří, protože v nich nespatřují žádnou logiku,“ pronesl Stárek.

Současná opatření jsou nad rámec zákona

V úterý nebo ve středu bude podle Stárka asociace odesílat dopis ministru zdravotnictví, protože se jí nelíbí, jak je nastaven systém rozvolňování. „Jak jsou balíčky rozvolňování a opatření nastaveny, jde se nad rámec zákona. Nad rámec toho, co dnes umožňuje pandemický zákon i zákon na ochranu veřejného zdraví. Opatření jsou v praxi zcela nelogická a budou znamenat, že mnoho zařízení zůstane zavřených,“ komentoval Stárek v pořadu.

Zavřeny podle něj zůstanou například penziony, které mají deset pokojů. Ubytovací zařízení totiž budou moci nejdříve rozvolnit tak, že otevřou 25 procent svých ubytovacích kapacit. Vláda ale zatím neurčila termín. Ten se má odvíjet od vývoje epidemiologické situace. „U 10pokojového penzionu by tak mohly ubytovávat ve 2,5 pokojích, což je ekonomicky nesmysl. Když přijede host s testem nebo bude očkován, nedochází přeci k riziku,“ zdůraznil Stárek.

Asociace hotelů a restaurací prostřednictvím Hospodářské komory podle Stárka poslala resortu zdravotnictví poměrně detailní standardy toho, jak udržet bezpečný provoz. U tvorby rozvolňovacích balíčků ale lidé z oboru nebyli. „Prakticky jsme se to dozvěděli z tiskové konference ministerstva zdravotnictví a ministra průmyslu a obchodu, jak se bude rozvolňovat. To, co tam vzniklo, možná psali lidé, kteří se vyznají v epidemiologii, ale rozhodně to nepsal nikdo, kdo by se vyznal v obchodní praxi,“ řekl šéf asociace.

Lidé jsou prý na konci trpělivosti, takže podle Stárka mohou inklinovat k rebelii. „Ale z naší strany nemůžete očekávat stávky a demonstrace, půjdeme zákonnou cestou. Správná cesta je dialog, který s námi vláda už nevede,“ posteskl si Stárek.

Tagy: