Společná hymna, sledující na toaletách i okenních římsách. Staromák žil opět hokejem

Staroměstské náměstí v Praze slaví zlaté medaile českých hokejistů

Český hokejový tým vybojoval po 14 letech zlato na MS

Napříč Českou republikou vybuchla 26. května 2024 před 23. hodinou večer hokejová euforie. Národnímu týmu se na domácím šampionátu povedlo vybojovat zlaté medaile a po 14 letech se hokejisté stali mistry světa. Navíc doma. Zřejmě největším centrem veřejných oslav bylo dle tradice Staroměstské náměstí v Praze. Jak fanoušci zlatý zápas prožívali?

Že fanoušky, kteří se rozhodli zlatý zápas české hokejové reprezentace sledovat na Staroměstském náměstí, bude na místě čekat jedinečná atmosféra, bylo jasné už po cestě městskou hromadnou dopravou. Asi hodinu a půl před začátkem zápasu znělo zaplněným vestibulem stanice metra Staroměstská tradiční „Češi, Češi“.

ČTĚTE TAKÉ: Mistři. Češi vybojovali zlato na domácím mistrovství světa, rozhodl Pastrňák

Většina fanoušků se na sledování zápasu vybavila reprezentačními doplňky. Někteří měli šály či kšiltovky, případně také rovnou české vlajky. Velká část podporovatelů českého hokeje si oblékla i hokejové dresy se jmény legend českého hokeje. Jágr, Reichl, Růžička. Jiní vytáhli současné dresy. Jako třeba fanoušek se jménem Lukáše Sedláka, který se v semifinálovém utkání proti Švédsku blýskl dvěma góly. „Je to hvězda, zaperlí i dnes,“ přál si. Nevadí. Asi ani Lukáši Sedlákovi.

Nedělní večer sice patřil především hokeji, fanoušci si však na místě mohli kromě hvězdného hokeje vychutnat také spoustu jídla a pití za (překvapivě) rozumné ceny. Pivo si návštěvníci mohli koupit i za 80 korun. Kelímky se zlatavým mokem pak v ruce držel každý druhý fanoušek, jiní si osvěžení ve formě alkoholických nápojů připravili již před příchodem do centra metropole.

Náměstí praskalo ve švech už hodinu před začátkem utkání a fanoušci, kteří přišli později, v podstatě neměli šanci dohlédnout na obrazovku. Ani nepříznivá předpověď počasí fanoušky neodradila. Meteorologové totiž odhadovali, že přes Prahu mohou přejít přeháňky. Pár kapek před začátkem finále skutečně spadlo, tisíce již přítomných fanoušků ale zůstaly na svých místech a vyhlížely začátek utkání.

A pak to vypuklo

Nadšený jásot se sice prostranstvím nesl ještě před začátkem zápasu, s prvním buly ale na náměstí začala skutečná divočina. S první velkou šancí se sice rozlehly zoufalé povzdechy, téměř okamžitě nato však podporovatelé národního týmu začali skandovat „Pojďme hoši, dáme gól,“ aby české hráče na dálku povzbudili.

V průběhu celého zápasu probíhal na náměstí urputný boj o místo s alespoň částečným výhledem na obrazovku. S koncem první třetiny tak část fanoušků sledování vzdala a odešla. Policie také musela řešit pár neukázněných diváků, kteří v honbě za co nejlepším místem lezli, na co mohli. Některé z nich museli muži zákona přemlouvat, aby slezli ze střechy toalet či okenních říms. Několikrát také zasáhl antikonfliktní tým, aby podnapilé fanoušky odradil od schylujících se fyzických potyček.

Drtivá většina pozornosti ale byla upřena na „zlaté hochy“. Pro některé diváky to bylo poprvé, co mohli sledovat národní tým hrát ve finále. „Je to tu úžasné. V roce 2010 jsem byl příliš malý na to, abych se mohl dívat, takže si to tady užívám,“ řekl redakci CNN Prima NEWS jeden z fanoušků.

Ani bezbrankový stav po dvou třetinách fanouškům nevzal síly na to, aby české hokejisty podporovali. V polovině třetí třetiny pak David Pastrňák otevřel lavinu radosti. Po jeho přesné trefě z oblíbeného místa k nebi vyletěly tisíce rukou v oslavném gestu. Desítky sekund náměstí skandovalo přezdívku ostrostřelce z Bostonu. „Pasta“, „Pasta“, „Pasta“.

Poté již fanoušci cítili, že vytoužený nejcennější kov je blízko. V nadšení diváci propukli v podstatě po každé šanci národního týmu nebo zákroku skvěle chytajícího brankáře Dostála.

Podruhé se náměstí rozhučelo jen pár vteřin před koncem, když do prázdné brány pojistil zlato pro Čechy Kämpf. A to už se v centru odpočítávaly poslední vteřiny, než se náměstím roznesl jásot „Mistři“.

Společně také diváci sledovali předávání medailí a vytoužené trofeje. Husí kůže naskakovala ve chvíli, kdy celé náměstí zpívalo sborem národní hymnu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Švédská média po kolapsu s Čechy hovoří o křivdě: Stáli nám v cestě rozhodčí

Tagy: