Starosta Litovle: Mimořádná pomoc po povodních je danajský dar. Vzniknou sousedské spory

Starosta Litovle Viktor Kohout

Starosta Litovle o mimořádné pomoci po povodních

Každá podpora lidí postižených povodněmi je vynikající, v tomto případě se ale jedná o danajský dar pro obce i města. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS to řekl starosta Litovle Viktor Kohout (SNK). Reagoval tím na mimořádnou pomoc státu, kterou budou orgány místní samosprávy muset složitě rozdělit mezi občany. Podle Kohouta tak mohou vzniknout sousedské spory.

„Každá podpora, která se týká pomoci obyvatelům postiženým povodní, je vynikající věc. Tady v tomto případě se ale jedná trošku o danajský dar pro obce a města,“ popsal Kohout. Doplnil, že o rozdělení financí nebude rozhodovat starosta, ale komise z řad zastupitelů, která posoudí jednotlivé případy.

ČTĚTE TAKÉ: Tělo mrtvého Čecha se našlo mezi obětmi povodní v Polsku. Připlulo po vodě, naznačil Tusk

I přesto ale podle starosty mohou hrozit sousedské spory. „Nebude to úplně jednoduché. Když se někdo dozví, že má o pět tisíc více než druhý, mohou vznikat problémy,“ uvedl. Každý bude mít podle něj určitě pocit, že je na tom hůře než ostatní. „Rozhodování bude velmi riskantní, protože nikdy to nebude úplně spravedlivé,“ dodal starosta.

Velkým otazníkem budou podle Kohouta lidé, kteří nemají v zasažených oblastech trvalé bydliště, ale přesto zde vlastní nemovitost. „Musíme ještě s ministerstvem pořešit, jestli může obec vyplácet peníze i v takových případech. Jsou tu otazníky, které je potřeba doladit,“ popsal. Doplnil, že si bude třeba dávat pozor na případné zneužití pomoci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Odložení splátek může oběti povodní poškodit. Stát je nechal na holičkách, kritizuje Valeš

Tagy: