Odložení splátek může oběti povodní poškodit. Stát je nechal na holičkách, kritizuje Valeš

Na Jesenicku začalo bourání poškozených domů.

Odklad splátek úvěru kvůli povodním se nemusí vyplatit

První klienti začali využívat odklad splátek úvěrů kvůli povodním. Finanční poradci ale varují, že by lidé měli odklad dobře zvážit, protože informace se objeví v dluhovém registru, kam banky musí reportovat. To by mohlo zhoršit bonitu klienta, pokud v budoucnu požádá o úvěr, a rovněž někteří pronajímatelé chtějí v rámci prověřování budoucího nájemce výpis z tohoto registru. Podle politologa Lukáše Valeše nechal stát tyto domácnosti na holičkách.

Povodně zkomplikovaly život tisícům lidí. První z nich teď využili nabídku bank a na tři měsíce přestali splácet své půjčky. Podle mluvčího České spořitelny Filipa Hrubého již tento odklad využilo 84 klientů společnosti.

K TÉMATU: Náhlé „osekání“ náročných profesí? Jde o umělecký dojem, říká Skopeček. Havlíček zuřil

V případě ČSOB se jedná o několik desítek zákazníků, potvrdila pro CNN Prima NEWS její mluvčí Monika Hořínková. Podle některých expertů by lidé měli využít tento odklad jen v krajních případech.

Kromě toho, že úročení se nepřerušuje a úvěr se tedy zdražuje, zároveň budou mít ti, co přerušili splácení, záznam v bankovním registru dlužníků. „Zápis o odkladu do rejstříku sice uvedeme, ale současně je z toho údaje zřejmé, že se jedná o odklad z důvodů povodní,“ uvedl Hrubý.

I přesto, že je v záznamu výslovně uveden jako důvod povodně, může mít dotyčný v budoucnu potíže. Podle hypotečního poradce společnosti Taurum finance Tomáše Rusňáka nahlíží na tuto skutečnost některé banky negativně.

V budoucnu tak člověk nemusí například dostat úvěr nebo dosáhnout na nejvýhodnější nabídky. Problémem může být i refinancování stávajícího úvěru, podotkl ředitel portálu Frankee Jiří Hluchý. Podobně jako za covidu, i tehdy řada lidí využila odklad splátek a poté byla překvapena, že mají záznam v registru.

Ministerstvo financí odkázalo na Českou bankovní asociaci, přičemž šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) minulý týden ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že jeho role bude pouze koordinační. K problematice se vyjádřil i budoucí ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (za STAN).

„Nedává smysl, aby lidé, kteří se do této situace nedostali vlastní vinou, byli v registru uvedeni,“ sdělil. Není dosud jasné, zda se věcí bude zabývat vláda.

Valeš: Stát nechal lidi na holičkách

Například polský premiér Donald Tusk již na konci září prohlásil, že tamní vláda zaplatí za občany, které postihly povodně, až 12 splátek hypotéky. Podle politologa Valeše by se kabinet Petra Fialy (ODS) měl inspirovat právě zde.

„Nemusí jít ani o celý rok – šest nebo deset měsíců by bylo vhodných. Tato situace se v Česku týká maximálně tří stovek lidí, takže náklady na stát by byly minimální. Vláda by tak ukázala solidaritu s těmi, kteří skutečně přišli o střechu nad hlavou,“ poznamenal ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Často došlo k tomu, že dům byl pojištěn, ale společnost peníze nevyplatila. Tito lidé zoufale bojují o svou existenci, takže se zdá, že stát je nechal na holičkách,“ opřel se do vlády.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Benzin a nafta zdraží, míní experti kvůli bojům na Blízkém východě. Kolik si připlatíme?

Tagy:
banka Polsko povodeň pojišťovna dům půjčka odklad Zbyněk Stanjura škody Česká bankovní asociace splátka Petr Kulhánek úvěr registrační systém Centrální registr dlužníků dlužník Lukáš Valeš Ministerstvo financí České republiky