Stát dává občanům najevo, že jsou nic. Když mu to přijdou říct, zmlátí je, říká Landa

360° 7.9.2021

Demokratický stát by se neměl chovat jako gestapo, uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS zpěvák Daniel Landa. Reagoval tak na protesty v Německu, ostře se ale vymezil hlavně vůči krokům české vlády. I proto založil iniciativu Žlutý špendlík. Zkritizoval například očkování i další případné lockdowny.

„Je hnus, co se děje v Evropě. Moje žena, rodilá Němka, ale hrdá vlastenka Česka, ví, že v Německu zuří covidová totalita. Policisté nechají mašírovat LGBT komunitu 30 tisíců lidí bez roušek, to asi není problém. Pak přijdou pokojně vyjádřit svůj názor lidé, kterým se nelíbí koronavirová situace, a dostávají pěstmi a koleny do hlav,“ reagoval na dění u sousedů v pořadu 360° Daniel Landa. Zpěvák se už v minulosti účastnil právě demonstrací proti covidovým opatřením v tuzemsku.

„Takto by se policie v demokratickém státě chovat neměla, to je gestapo. Na Slovensku rovněž střílejí demonstranty gumovými projektily do krku. Nemůžeme to dovolit, radši položme životy, než abychom zažívali tento hnůj, kdy stát dává najevo občanům, že jsou nic, a když přijdou, tak je zbijí,“ dodal dále Landa.

Landa ale dlouhodobě kritizuje hlavně českou politickou scénu. „Pevně věřím, že se vláda nebude uchylovat k ponižování lidí a jejich mučení, ať už fyzickému, nebo psychickému. Doufám, že nedojde k lockdownům a přibrzdit by se měly i roušky. Povinná vakcinace by neměla být tématem,“ reagoval dále. V Česku je ale od začátku pandemie očkování proti koronaviru dobrovolné.

Připomíná to rok 1948

Dosavadní opatření podle něj položila kulturu na lopatky. „Opatření byla atomová puma a teprve se vše projeví. Byl bych pozitivně překvapen, kdyby to tak nebylo,“ podotkl Landa. Kultura ale není jediným sektorem, který utrpěl. „Podnikatelé padají na hubu, připomíná mi to rok 48. Myslím, že svobodu, rozum i svoje sousedy je potřeba bránit, a když to neuděláme, tak nemám komu a co zpívat,“ dodal.

Landa proto založil i iniciativu Žlutý špendlík, která se ostře vymezuje vůči vládě a jejím koronavirovým nařízením. Do iniciativy se podle něj zapojilo už asi 13 tisíc členů, mezi nimi jsou i odborníci. Společně se snaží zamezit „nesmyslným plošným uzávěrám, povinnosti nošení roušek ve školách nebo testování a očkování“.

Tagy: