Volby za rohem, počet nákaz roste. Zopakuje se podle expertů loňský scénář?

Za měsíc začnou volby do Poslanecké sněmovny. Politické kampaně jedou na plné obrátky, zároveň ale rostou počty nakažených koronavirem. Nabízí se tak otázka, zda nehrozí stejný scénář jako loni, kdy se po volbách nákazy vymkly kontrole a odstartovala další vlna infekcí. Jak vidí letošní podzim experti? Změnila se díky očkování situace, nebo přijde další pandemický zlom?

Přesně před rokem, tedy 8. září 2020, přibylo v ČR rekordních 1 164 nakažených. Poprvé tak počet pozitivních případů překonal tisícovou hranici. Během následujících dní se vrátilo několik protiepidemických opatření, od omezení otevírací doby po povinné nošení roušek uvnitř budov. Po volbách do zastupitelstev krajů a Senátu už počet nakažených překročil hranici osmi tisíc a naplno se rozjela nová vlna pandemie koronaviru.

Během prvního zářijového týdne letošního roku jdou počty nakažených nahoru. Laboratoře v pondělí odhalily 391 potvrzených případů nákazy koronavirem, v úterý to bylo už 588, nejvíce od května. Dál roste i reprodukční číslo – udávající počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného – z 1,36 na 1,48. V nemocnicích leželo v pondělí 82 pacientů s covidem, o den dříve to bylo 64. Více hospitalizovaných bylo naposledy 22. června.

S blížícími se volbami do Poslanecké sněmovny se tak nabízí otázka, zda se nemůže loňský scénář opakovat. Pandemická situace ale výrazně změnila – začalo se očkovat a nemalá část obyvatel ČR prodělala covid. Jak vidí odborníci letošní podzim? Redakce CNN Prima NEWS oslovila některé z nich.

Rastislav Maďar, epidemiolog

„Sice ne excelentní, ale slušná proočkovanost populace a stále ještě přetrvávající postinfekční imunita u těch, kteří nemoc prodělali, vytváří poměrně vysokou úroveň populační imunity proti nemoci COVID-19, zejména proti těžším formám. Od září a hlavně s chladnějším obdobím počet nakažených poroste, virus však bude postihovat klinickými příznaky nemoci téměř výlučně vnímavé osoby postrádající post-infekční nebo post-vakcinační imunitu,“ řekl redakci CNN Prima NEWS epidemiolog Rastislav Maďar.

„Nárůst počtu hospitalizovaných by už v žádném krátkém časovém intervalu neměl být tak výrazný, aby to hrozilo zahlcením intenzivních lůžek a vedlo k omezení zdravotní péče pro pacienty s jinými diagnózami. Plošný lockdown už proto nebude nutný a budou postačovat cílená lokální protiepidemická opatření podle místní epidemiologické situace. Podmínkou tohoto vývoje je však to, aby nevznikla nová nebezpečná varianta koronaviru, která bude schopna protektivní imunitu proti COVID-19 obejít. A to přesně nedokáže zaručit nikdo. Musíme doufat, že se tak nestane a snažit se globálně dosáhnout co nejvyšší proočkovanosti,“ doplnil epidemiolog Maďar.

Vojtěch Mucha, praktický lékař

„Domnívám se, že by se loňský scénář se strmými nárůsty nakažených opakovat neměl. Plně naočkována již je zhruba polovina české populace, u další části očkování probíhá. Když přičteme osoby, které již onemocnění prodělaly, získáme poměrně vysoké procento populace s alespoň částečnou ochranou proti onemocnění. Vzhledem k tomu, že očkování s vysokou pravděpodobností brání těžkému průběhu onemocnění s nutností hospitalizace, nemělo by dojít k zahlcení nemocnic a dalších zdravotnických zařízení, což je nejdůležitější,“ konstatoval místopředseda Mladých praktiků Vojtěch Mucha.

„Je pravděpodobné, že na podzim či v zimě bude opět narůstat množství nakažených osob, ale díky výše uvedenému se ho již nemusíme obávat tolik jako minulý rok. Hodně záleží na tom, jak zafunguje naše imunita (ať už navozená vakcinací, či proděláním onemocnění) proti novým mutacím. Neméně ale záleží na chování populace. Pokud se budeme chovat zodpovědně a dodržovat alespoň základní hygienická opatření, nemělo by k většímu šíření onemocnění docházet,“ sdělil redakci Mucha.

Václav Hořejší, imunolog

„Jsem přesvědčený, že nás nic podobného nečeká. Máme hodně lidí očkovaných, velká část naší populace je promořena. Dnešní populace je úplně jiná než před rokem. Když člověk virus prodělal a nechá se ještě očkovat alespoň jednou dávkou, je na tom úplně nejlépe a má super ochranu,“ uvedl imunolog Václav Hořejší ve vysílání CNN Prima NEWS.

„To, že je někdo pozitivní na virus, není nic tak hrozného. Důležité je, zda je nemocný. I v populaci, která je hodně chráněna protilátkami, může být případů pozitivit docela hodně, ale naprosto minimální počet těchto lidí je skutečně nemocných. Počkejme ještě několik týdnů. Pokud budou stoupat počty nakažených, a ne významně hospitalizovaných nebo úmrtí, musí se vyvodit závěry – přistoupit k něčemu podobnému jako Velká Británie a zrušit opatření, která potom jsou trochu nadbytečná. Do té doby by se ale mělo dodržovat vše, co je stanoveno,“ přiblížil svůj postoj Hořejší.

Roman Prymula, vakcinolog

„Díky tomu, že tady byla opravdu obrovská vlna, kdy těch případů bylo obrovské množství, na rozdíl od západních zemí máme i imunitu přirozenou. V kombinaci s očkováním jsme v poměrně dobré situaci. Ukazuje se, že u dětských kolektivů může také docházet k šíření koronaviru, i pedagogové hrají určitou roli. Na druhou stranu zde není tolik případů, že by se virus šířil ve školách masivním způsobem. Tím, že se rozvolnila opatření, testujeme, jestli je epidemická situace stabilní. Občasný nárůst je doprovázen občasným poklesem,“ rozvedl svůj pohled vakcinolog Roman Prymula.

„Situace je úplně jiná. Pokud by došlo k velkému nárůstu, měli bychom okamžitě reagovat a vrátit některá opatření. Co se týče loňských kroků, myslím, že do této řeky jsme už jednou vstoupili a velmi neblaze jsme dopadli. Nyní by tu byl velký tlak, aby se něco dělalo,“ zavěštil exministr zdravotnictví.

Roman Šmucler, stomatolog

„Souhlasím třeba s britským premiérem Borisem Johnsonem, že covid je už privátní věc a stát ho nemá řešit. Máme očkování, lidé mají spoustu informací, velmi účinné léky a značně imunizovanou společnost. Medicínsky vzato to zdaleka není ani problém jedna ani deset. Je tedy čistě na politicích a nepřímo na novinářích či aktivistech, zda budeme chodit všichni v respirátorech či zda se zavřou školy nebo kultura. Máme za chvíli volby, ale téma to zjevně není. Politici se nějak rozhodnou po svém, nic proto neslibují,“ připojil svůj názor stomatolog Roman Šmucler.

„Kdo chtěl, mohl se očkovat, nebo se  ještě se rozhodnout pro očkování, které má proti těžkému průběhu nemoci nepochybnou účinnost. Při menším počtu pacientů bychom se zvládli postarat o každého člověka, který je doma, aby do nemocnice vůbec nemusel, případně aby se do ní dostal včas. Nepochybně tu virus zůstane, stejně jako další mutace. Nyní ale máme úplně jiné problémy,“ řekl prezident České stomatologické komory redakci CNN Prima NEWS.

Hana Zelená, viroložka

„Buď se ke kolektivní imunitě blížíme, nebo jsme ji dosáhli. Polovina populace je naočkovaná oběma dávkami. Odhadem pět milionů lidí nemoc prodělalo. Částečně se tyto skupiny prolínají a zbytek je nízký. Česko je v jiné situaci než loni na podzim,“ zmínila viroložka Hana Zelená ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že už nenastane stejný scénář jako minulý rok.

Tagy: