Na jaké alimenty máte jako pečující rodič nárok? Prozradí to speciální kalkulačka výživného

Rozvod, střídavá péče, alimenty

Jurečka chce valorizaci alimentů

Připadá vám, že po rozvodu dostáváte jako rodič pečující o dítě příliš nízké alimenty? Pomocí speciální kalkulačky si můžete ověřit, na přibližně jakou výši výživného máte nárok. Vláda v současné době jedná o jeho valorizaci, brzy tak může být nastavena například minimální částka.

Rodiče si mohou s pomocí jednoduché kalkulačky zjistit orientační výši alimentů při současné podobě legislativy – v případě, že pečují o dítě.

Výši výživného si můžete vypočítat ZDE.

Pro výpočet alimentů je zapotřebí úvest jen tři údaje:

  • měsíční čistý příjem druhého rodiče (stačí i orientační částka)
  • kolik dětí s bývalým partnerem rodič má
  • kolik let je dítěti, potažmo dětem

Výši výživného vždy určuje příslušný soudce a výsledná částka je po zohlednění celé řady okolností plně v jeho režii. I tak si mohou rodiče před návštěvou soudu zjistit alespoň přibližnou výši alimentů. Ministerstvo spravedlnosti na svých stránkách nabízí i náhled do doporučující tabulky výživného, včetně manuálu k ní. Stejně tak na stránkách resortu naleznete kalkulačku pro výpočet orientační částky alimentů – je o něco složitější, zato více podrobná. Opět nechybí manuál.

ČTĚTE TAKÉ: Máte dostatečně pojištěnou nemovitost? Speciální kalkulačka vám to pomůže zjistit

Každý rodič, který po rozvodu přemýšlí nad výší alimentů pro své dítě, by měl vždy brát v potaz, že tabulky a uvedená procenta z platu bývalého partnera slouží pouze jako doporučení. Záleží jen na soudci, zda se podle nich bude řídit.

Brzy by však mohlo dojít k úpravě zákona. O změně ve výživném totiž jedná ministerstvo práce s resortem spravedlnosti. V blízké budoucnosti může být nastavena třeba automatická valorizace výživného nebo jeho minimální částka. V praxi totiž dochází i k tomu, že jsou alimenty stanoveny v řádech sta korun měsíčně. Taková částka však není dostatečná k pokrytí všech nákladů souvisejících s výchovou dítěte.

Jak přesně by případná změna měla vypadat, je stále v meziresortním jednání.

Tagy:
rozvod péče dítě pomoc rodiče finance alimenty soud kalkulačka výživné soudce doporučení valorizace náklady částka Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky Ministerstvo spravedlnosti České republiky