Cimický: Můj organismus je nyní křehký. Stát opět před soudem by mě ohrozilo na životě

Psychiatra Jana Cimického obvinila řada žen ze sexuálního napadení.

Soud s Cimickým odstartuje

Představa, že se octnu u soudu ve výrazném stresu, je pro mě život ohrožující, sdělil pro web Expres psychiatr a prozaik Jan Cimický. Soud v pátek nevyhověl jeho žádosti o odročení hlavního líčení. Proces proto začne podle plánu, tedy příští týden v úterý. Cimický webu také sdělil, že se jednání nevyhýbá a že je vyčerpaný. Známý psychiatr je obžalovaný z téměř čtyřiceti skutků včetně vydírání a znásilnění.

Ještě před pár dny to vypadalo, že plánovaný proces nezačne. Cimického advokát měl soud žádat o odročení. Senát však požadavek smetl ze stolu. „Soudce hlavní líčení neodročil, mělo by tak proběhnout,“ sdělila v pátek redakci CNN Prima NEWS mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 8 Jana Humeni.

ČTĚTE TAKÉ: Cimický začal jednat. Kvůli hospitalizaci žádá odročení soudu, rozhodnutí je v rukou justice

Sám obžalovaný uvedl, že je již dva roky v neustálém stresu a je z celé situace vyčerpaný. „Vzhledem k tomu, jak jsem po nemocničním pobytu výrazně zhubnul, je můj organismus v této fázi opravdu křehký,“ sdělil známý psychiatr webu. „Já se soudu nevyhýbám, ale octnout se v tak výrazném stresu před soudem by pro mě mohlo být dokonce život ohrožující,“ uvedl své obavy.

Psychiatr ležel v nemocnici kvůli otravě prášky a jeho zdravotní stav nevypadal dobře. Zatím tak není jasné, jestli k soudu dorazí. Praxe je taková, že předseda senátu při prvním stání obžalovaného vyslýchá, jsou ale i případy, kdy soud jedná i v jeho nepřítomnosti. „Soudce samozřejmě může zvážit podle konkrétních okolností, jestli nařídí hlavní líčení i bez přítomnosti obžalovaného, či nikoliv,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS advokát Marek Odrobina.

Zůstává tedy otázkou, zda by špatný zdravotní stav Cimického mohl být důvodem ke zpochybnění rozsudku. „Nedomnívám se, že by jenom z tohoto důvodu zrušila vyšší instance rozsudek té nižší,“ je přesvědčen právník.

Psychiatr se bude před soudem zpovídat z téměř čtyř desítek skutků. Obžaloba ho viní z 35 případů vydírání se sexuálním podtextem a čtyř znásilnění.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Psychiatra Jana Cimického čeká soud. Podrobnosti ve videu přiloženém níže

Tagy: