Státy NATO bez ochrany USA? Jen kampaň Trumpa. V soukromí je příjemný, venku šelma, říká Babiš

Andrej Babiš (ANO) v Partii Terezie Tománkové

Babiš o slovech Trumpa vůči státům NATO: Nevěřím tomu, šlo o kampaň

Expremiér Andrej Babiš (ANO) nevěří slovům někdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené státy nebudou chránit země, které nedávají dostatek peněz na svou obranu. V Partii Terezie Tománkové popsal svou osobní zkušenost s jedním z favoritů příštích prezidentských voleb v USA. Trump to podle něj přehnal a nehrozí, že by se to v případě jeho zvolení skutečně stalo. V opačném případě by šlo o katastrofu.

„Je to kampaň, nevěřím tomu. Setkal jsem se s ním pětkrát a v soukromí je to velice příjemný. Když ale vyleze na stage, změní se v šelmu a je úplně jiný člověk,“ popsal Babiš svou zkušenost s Trumpem.

ČTĚTE TAKÉ: Chci být zase premiér, povedu ANO do voleb, řekl Babiš. Čelím i kritice z vlastních řad

Podle něj se to určitě v případě zvolení Trumpa nestane. „Nedávno řekl, že ukončí válku. Beru to s rezervou a nechce se mi tomu věřit. Jde o našeho nejdůležitějšího spojence. Není to dobře, přehnal to. Je impulzivní. Vyčítal jsem mu v OSN, že dostatečně nemluvil o Evropě. Pokud bude prezidentem, tak tohle nenastane, byla by to úplná katastrofa,“ řekl expremiér v Partii.

Uvedl také, že se na téma dvou procent HDP na obranu bavil s Trumpem na půdě OSN. „Trumpovi jsme říkali, že každý stát má jiné HDP. Křičel, že dvě procenta, že to neplníme,“ připomněl Babiš dobu, kdy byl českým premiérem.

Přesto podporuje plnění závazků Českem. Peníze by však investoval jinak. „Plníme závazky. Podporujeme to, ale říkáme – udělejte těžkou brigádu, pozemní vojsko a obranné systémy,“ řekl s tím, že se mu nelíbí nákup letadel F-35. „Smlouva na stíhačky pro Česko je tajná. Za to Slováci zveřejnili i cenu motorů. Tak proč to nezveřejní paní ministryně?“ ptal se Babiš.

Černochová: Závazky NATO jsou hodně silné pouto

K Trumpovi se vyjádřili také ministři současné vlády Petra Fialy (ODS). Šéf resortu zahraničí Jan Lipavský (Piráti) uvedl, že nebude a nemůže komentovat každý výrok z americké kampaně. „NATO je aktuálně v nejsilnější pozici, co kdy bylo, a to jak díky pevné transatlantické vazbě, tak díky domácím úkolům, které evropští spojenci v oblasti odstrašení a obrany plní,“ sdělil. NATO podle něj čelí největší hrozbě od konce druhé světové války, a proto členové navyšují obranné rozpočty a zajišťují nové schopnosti, přičemž nakupují často právě v USA.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vnímá výrok jako do určité míry součást předvolební rétoriky. „Která ovšem samozřejmě odráží mínění značné části populace USA, která si nepřeje, aby Spojené státy nadále dominantním způsobem dotovaly obranu Evropy,“ napsala na sociální síti X. Tlak na dostatečné výdaje na obranu je dlouhodobý, Trump na to apeloval i ve funkci prezidenta, doplnila.

Některé evropské země bohužel probrala z iluze míru a bezpečí až válka na Ukrajině, míní Černochová. „Věřím, že závazky vyplývající z Washingtonské smlouvy jsou natolik silným poutem, že by všichni v případě napadení přišli každému z členů NATO na pomoc. My bychom se tak určitě zachovali,“ uvedla.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Trumpova slova o NATO? Tendence se izolovat v USA rostou, Evropa se musí připravit, míní Joch

Tagy:
OSN Evropa Andrej Babiš Partie Terezie Tománkové ANO 2011 Česko Donald Trump Lockheed Martin F-35 Lightning II