Stavební povolení zdraží. U studny z pár stovek na 10 tisíc, jak na tom bude garáž či dům?

Stavební povolení na studny výrazně podraží.

Zdražení studen

Nemilé překvapení čeká na každého, kdo se chystá stavět rodinný dům, chatu nebo třeba garáž. Od 1. července totiž několikanásobně podraží stavební povolení. Nejhlouběji do peněženek si sáhnou ti, kdo budou chtít novou studnu. Zatímco nyní stojí vydání povolení 300 korun, nově budou zájemci platit 10 tisíc. Předseda České asociace hydrogeologů Josef Vojtěch Datel pro CNN Prima NEWS uvedl, že zdražení zasáhne nejen zákazníky, ale také stavebníky nebo hydrogeology.

Zdražení správních poplatků za studny zasáhne všechny, kteří výstavbu v blízké budoucnosti plánují. Výrazné zvýšení se nelíbí ani zahrádkářům, v době klimatických změn je pro ně dostupnost vody totiž zcela klíčová. „Je to totální nesmysl, z 300 korun na 10 tisíc. To je úplně neskutečné, co všechno po nás vláda chce za peníze,“ uvedl pro CNN Prima NEWS zahrádkář Radek Martinec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Digitalizace přináší paniku, tvrdí developer. Bartošovo ministerstvo nový stavební zákon hájí

Zdražení stavebního povolení nezatíží však pouze zákazníky, ale i odborníky v oboru, tedy stavebníky, vrtné firmy a hydrogeology. „Bude to pravděpodobně znamenat určité omezení poptávky po těchto pracích,“ řekl pro CNN Prima NEWS předseda České asociace hydrogeologů Josef Vojtěch Datel.

Po 1. červenci lidé zaplatí o 9 700 korun víc než nyní. Jde o nárůst o 3 233 procent. „Je to nepochopitelný nárůst. Já jsem nezaznamenala, že by někdy správní poplatky vzrostly o takovou částku v procentech. My jsme správní poplatky neměnili, to se stalo až s novelou z dílny pana ministra Bartoše,“ sdělila místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová (za ANO).

To ale ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) odmítá. „To mi přijde směšné až absurdní. Zařazení staveb a studní do kategorie, která vyžaduje složitější povolování, vyjednala přece Klára Dostálová ještě s požadavkem ministerstva zemědělství,“ řekl Bartoš.

Vrchní ředitelka Sekce veřejného investování, výstavby a sociálního začleňování na MMR Leona Gergelová Šteigrová ale zvýšení hájí. „Rozumím tomu, že nárůst je enormní, nicméně si uvědomme, že my jsme na poplatky 20 let nesahali,“ uvedla. K výraznému zvýšení poplatku za povolení studny došlo jejich zařazením do kategorie ostatních staveb. Tam je částka 10 tisíc korun jednotná pro všechny stavby. „Ty studny byly dříve úplně mimo,“ sdělila Gergelová Šteigrová.

Ministerstvo pro místní rozvoj jako argumenty uvádí i významný nárůst administrativní náročnosti prováděných úkonů a inflaci. „Kdyby to mělo zohlednit inflaci, tak to z 300 korun bude na necelých 600. Těch 10 tisíc je naprosto mimo,“ řekl ekonom Lukáš Kovanda. Prodraží se i další poplatky. Například povolení na novou garáž, rodinný dům nebo chatu nově přijde na pět tisíc oproti současné tisícovce.

Tagy:
stavba studna Klára Dostálová Ivan Bartoš Česká pirátská strana ANO 2011 poplatek stavební povolení Poslanecká sněmovna ČR Ministerstvo zemědělství České republiky