Štědrovečerní hostina z českých luk a hájů

Zatímco voňavé pomeranče budou jistě z dovozu, vše ostatní na váš slavnostní stůl můžete pořídit z lokálních surovin. Nechcete-li nakupovat v supermarketech a raději si pořídíte kvalitní produkty české výroby, vsadit můžete na prodej přímo od zemědělců nebo vyzkoušet automaty na ovoce a zeleninu. Např. na portálu www.najdizemedelce.cz si můžete vybrat produkty od více než 500 zemědělských podniků z celé České republiky.

Brambory, mrkev, vejce, kapr nebo maso na řízek – to vše jsou komodity, ve kterých Česká republika vyniká. Přesto často Češi kupují ne příliš kvalitní jídlo z dovozu a tuzemští zemědělci pro svoje produkty nenachází dostatečný odbyt. Z toho důvodu Zemědělský svaz ČR připravil portál Najdizemedelce.cz, který propojuje farmáře se zájemci o kvalitní lokální potraviny. Do projektu se přihlásilo již více než 500 zemědělců z celé země. „Konzumací místních potravin, kromě podpory českých zemědělců, předcházíme nutnosti často mezikontinentálního dovozu a šetříme tak uhlíkovou stopu. Navíc máme garantovanou vysokou kvalitu a bezpečnost potravin,“ uvádí Vladimír Pícha, tiskový mluvčí Zemědělského svazu ČR.

V Brně funguje automat na zeleninu, který je v provozu non stop a zákazníci si v něm mohou nakoupit brambory, cibuli a česnek, ale také třeba polévkovou směs. Nachází se v brněnských Řečkovicích, na adrese Kolaříkova 3. „V dalších místech České republiky existují také vejcomaty, bramboromaty, masomaty, mlékomaty, sýromaty či jogurtomaty,“ doplňuje Barbora Pánková, tisková mluvčí Agrární komory ČR.

Štědrovečerní hostina je ideální příležitostí k tomu vyzkoušet lokální potraviny od tuzemských zemědělců. Dopřejte si chutné a kvalitní jídlo a podpořte navíc české zemědělce.

Tagy:
ovoce zelenina výroba maso mrkev luk Česko řízek pomeranč Zemědělský svaz České republiky brambor bezpečnost potravin