STEM předpověděla těsné vítězství Spolu. Fiala nad Babišem vyhrál už v superdebatě

STEM/MARK ve vysílání CNN Prima NEWS predikovala vítězství koalice Spolu. Sociolog a ředitel této agentury Martin Buchtík v průběhu volebního přenosu několikrát prezentoval predikce, které se se sečtenými hlasy průběžně zpřesňovaly. O vítězství koalice Spolu mohla už částečně napovědět superdebata na CNN Prima NEWS nazvaná Česko hledá premiéra. V ní totiž lídr Spolu a předseda ODS v hlasování diváků těsně zvítězil nad stávajícím premiérem Andrejem Babišem (ANO).

První predikce přišla zhruba v okamžiku kolem 20 % sečtených hlasů. ANO v ní podle ní získalo 27,75 % všech hlasů a koalice Spolu 26,44 %. STEM/MARK ale upozorňovala na to, že pracuje s chybou 0,7% bodu, tudíž klidně mohlo být možné, že by se pořadí dvou nejsilnějších stran v dané predikci mohlo prohodit.

Piráti a Starostové by podle první predikce obdrželi 15,01 % a SPD přisuzovala 10,01 % získaných hlasů. Ostatní strany by podle ní ve Sněmovně vůbec nebyly, přičemž ČSSD by podle prvního odhadu STEM/MARK získala 4,99 %, tedy těsně pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny. Expremiér Mirek Topolánek při ukázání této predikce ve studiu CNN Prima NEWS řekl, že by takové výsledky bral.

Jak se začaly sčítat další a další okresky, začala STEM/MARK zpřesňovat své projekce. Následující druhá predikce mírně ubrala hlasy ANO, konkrétně na 27,75 %, a koalici Spolu podle ní posílila na 26,69 %. Piráti by podle ní pak získali 15,18 a SPD 9,93 % hlasů. Zisky ostatních stran pod pětiprocentní hranicí se snížily. Třetí predikce agentury ukázala rostoucí trend u koalice Spolu, která se stále nacházela na druhém místě, ale se 27,03 % se blížila k ANO, které by podle tohoto modelu získalo 27,59. Pirátům třetí projekce přisoudila 15,29 % hlasů a SPD 9,60 % hlasů.

Poslední predikce agentury STEM/MARK ukázala zlom. Koalice Spolu v ní přeskočila hnutí ANO se ziskem 27,46 % hlasů. Babišova partaj by v posledním modelu získala 27,37 %, Piráti 15,45 a SPD 9,66 % voličských hlasů.

Fiala zvítězil i v superdebatě CNN Prima NEWS

Definitivní výsledky přisoudily koalici Spolu nakonec 27,79 % a skutečně tak překonala Babišovo ANO, které získalo 27,12 % hlasů. Piráti uhájili třetí příčku se 15,62 % hlasů a SPD nakonec získalo 9,56 % hlasů.

Leccos mohla naznačit i superdebata volebních lídrů na CNN Prima NEWS. V ní totiž v hlasování diváků zvítězil předseda ODS a tahoun koalice Spolu Petr Fiala se 35,4 %, přičemž i zde se jednalo o těsné vítězství.

Stávající premiér Andrej Babiš totiž v hlasování diváků získal 34,4 % hlasů. S mezerou za nimi pak skončili Ivan Bartoš z Pirátů a Tomio Okamura z SPD.

Tagy: