Spolu a PirSTAN se dohodly na vládě s Fialou v čele. Vyzývají Zemana k jednání

Spolu a PirSTAN

Brífink po jednání koalice Spolu a PirSTAN

Vítězná koalice Spolu se shodla s koalicí Pirátů a STAN, že chtějí po prezidentovi, aby pověřil předsedu ODS Petra Fialu k sestavení vlády. Strany se zároveň dohodly, že nebudou vyjednávat s nikým jiným.

Koalice Spolu a Pirátů se Starosty podepsaly memorandum o vůli vytvořit společně většinovou vládu. Požádaly prezidenta o pověření sestavením vlády. Zároveň veřejně prohlásily, že budou jednat o vládě pouze společně a nevstoupí do jednání s dalšími subjekty, řekl Fiala.

Současný premiér Andrej Babiš (ANO) totiž prohlásil, že chce jednat o společné vládě právě s koalicí Spolu. To však Fiala odmítá. Uvedl navíc, že se mu zatím Babiš ani neozval.

Prezident Miloš Zeman, který by měl budoucího premiéra pověřit sestavením vlády, podle předsedy ODS určitě bude dodržovat Ústavu. Fiala se na prezidenta Zemana s žádostí o setkání obrátí v pondělí. Po přijetí memoranda Spolu a Piráti se STAN chtějí začít s programovým jednáním.

Vítězná koalice Spolu a třetí Piráti se Starosty budou mít v nové Sněmovně 108 mandátů. Jejich lídři se v sobotu večer sešli a po necelé hodině prezentovali společné memorandum. „Strany deklarují vůli vytvořit společně vládu a žádají prezidenta, aby pověřil Petra Fialu jednáním o sestavení takové vlády, řekl Fiala. V nejbližších dnech budou obě koalice jednat o programu a budoucím uspořádání.

Tagy: