Stěžoval si na bolesti, pak zabil lékaře a další tři lidi. Kdo je střelec z Tulsy?

Střelba v nemocnici v Tulse.

Střelec v oklahomské nemocnici zabil čtyři lidi

Střelec, který ve středu v areálu nemocnice v americkém městě Tulsa zastřelil čtyři lidi a další zranil, byl bývalý pacient. Policie ho ve čtvrtek identifikovala a informovala, že si po nedávné operaci zad stěžoval na bolesti. Lékař, který ho operoval a kterého útočník ze svých potíží vinil, je mezi oběťmi, uvedla agentura AP s odkazem na policii. Muž se po činu zastřelil.

Incident se stal v nemocnici Saint Francis Hospital na jihovýchodě druhého největšího města státu Oklahoma. Střelec na kliniku opakovaně volal a stěžoval si na bolest. Jen několik hodin před činem si pak koupil jednu z použitých zbraní a vybavený puškou a pistolí se vydal na místo činu. V nemocnici zastřelil dvě osoby – svého lékaře Prestona Phillipse a dalšího doktora – a zanechal po sobě vzkaz.

„Máme také dopis podezřelého, podle kterého je jasné, že přišel s úmyslem zabít lékaře Phillipse a kohokoliv, kdo by se mu postavil do cesty,“ sdělil na tiskové konferenci šéf policie v Tulse Wendell Franklin. „Phillipse vinil z bolesti přetrvávající po operaci,“ dodal.

Oběti i útočníka policie nalezla ve druhém patře nemocnice, kde se nachází ortopedická ordinace. Střelec zemřel na následky střelného zranění, které si zřejmě sám způsobil.

„Vypadá to, že při střelbě byly použity obě zbraně,“ řekl dříve policejní důstojník Eric Dalgliesh. Dispečeři podle něj přijali tísňový hovor v 16:52 místního času. Policisté, kteří dorazili na místo činu, slyšeli střelbu v budově a ta je zavedla do druhého patra. V 17:01 už byli v kontaktu se střelcem.

„Je to neskutečně tragická událost,“ popsal incident další policejní velitel Richard Meulenberg. „Jsem velmi pyšný na policisty za to, že se tam dostali tak rychle a dost možná zabránili tomu, aby další lidé přišli o život,“ doplnil.

Právě dlouhá reakční doba policie je klíčovým bodem vyšetřování v případu masové střelby na základní škole v texaském Uvalde z minulého týdne. Tam zasahující policisté zřejmě čekali hodinu, než se rozhodli vtrhnout do školní třídy, kde střelec útočil.

Od ledna se ve Spojených státech podle agentury AP odehrálo 12 střeleckých útoků, při nichž byli zabiti nejméně čtyři lidé. Celkem mají tyto střelby 76 obětí včetně dětí. Útočníci do počtu obětí započítáni nejsou.

Tagy: