Stoniš: Česká digitalizace je před totálním zhroucením. Tradiční zklamání, souhlasí Hartman

Marek Stoniš a Petr Hartman

Celá digitalizace je před totálním zhroucením. Kdyby lidé vyplňovali přihlášky ručně, bylo by to jistější, řekl v pořadu Zprávy plus pro CNN Prima NEWS šéfredaktor deníku TO Marek Stoniš. Reagoval na elektronický systém pro přihlášky na střední školy, jehož čtvrteční spuštění se muselo kvůli selhání přesunout. Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Hartmana se jedná o českou tradici. Nejenom technickým problémům systému se bude věnovat speciál o přijímacích zkouškách na střední školy s odborníky a politiky od 14:00 na CNN Prima NEWS.

Ve čtvrtek po půlnoci měl být spuštěn elektronický systém pro přihlašování na střední školy. Hned poté se ale objevily první problémy – nešlo vložit některé přílohy. Start se tak musel posunout. Během čtvrtka se bude systém testovat a podle ředitele Cermatu Miroslava Krejčího se znovu spustí pravděpodobně v pátek večer. „Už je to u nás taková tradice. Připravujeme nějaký systém, který testujeme před spuštěním a pak jsme překvapeni, že je zahlcený a problémy se opravují za chodu. Typická česká improvizace,“ popsal Petr Hartman pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Ve čtvrtek se spouští digitální podávání přihlášek na SŠ. Experti se bojí, zda systém nápor vydrží

„Máme tu celé ministerstvo, stovky úředníků a IT odborníků, ale vždy to dopadá tak, jak to dopadá,“ komentoval Marek Stoniš pro CNN Prima NEWS. Podobný systém si lidé mohli vyzkoušet už s občanskými průkazy v telefonech. Jeho nefunkčnost nás ale podle Stoniše tolik neovlivnila. „Nyní to prý může mít dopad i na lékárny s recepty. Pan Bartoš ve čtvrtek řekl, že se systém pravděpodobně dost zapotí, takže budeme muset počkat, až se vypotí a začne znovu fungovat,“ rýpnul si Stoniš.

Problém je podle Hartmana mimo jiné také ve vyvolávání velkých očekávání, po kterých přichází zklamání: „Není to dlouhodobé zklamání, protože i po těch porodních bolestech nakonec systémy nějak fungují.“ Doplnil, že úskalí nebylo zahlcení systému, který ani nebyl spuštěn, ale s nahráváním příloh. Podle šéfredaktora Stoniše by bylo bezpečnější a jistější vyplňovat přihlášky ručně.

Jak problémy se spuštěním elektronických přihlášek na střední školy otřesou s důvěrou rodičů, dětí i škol v nový digitální systém? A co všechno bude letos u přijímacích zkoušek jinak? Sledujte speciál Přijímačky na střední školy s postřehy odborníků i debatou politiků od 14:00 na CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Elektronický systém přihlášek na střední školy nefunguje. Problém hlásí nahrávání příloh

Tagy:
tradice systém střední škola střední školy CERMAT Miroslav Krejčí elektronické přihlášky