Ve čtvrtek se spouští digitální podávání přihlášek na SŠ. Experti se bojí, zda systém nápor vydrží

Digitalizace přihlášek na SŠ

Digitalizace a přijímačky na SŠ

Ve čtvrtek bude další příležitost vyzkoušet, jak funguje digitální správa. Tedy pokud chcete registrovat své děti k přijímacím zkouškám přes internet. O víkendu při spuštění jiné podobné služby, elektronických občanek, nový systém zkolaboval. Odborníci připouštějí, že se to může stát i nyní.

Děje se to poměrně často. Stát oznámí, že místo papírů půjdou věci řešit elektronicky, a hned v první den spuštění nové služby systém kvůli velkému zájmu zkolabuje. Podle odborníků se to stává kvůli tomu, že mnohé státní systémy jsou zastaralé.

ČTĚTE TAKÉ: Nové přijímačky na střední školy čeká křest ohněm. Může se i zhroutit, panují obavy

„Musí se pracovat s tím, co už je historicky tady. Ne všechno je úplně moderní, ne všechno zvládne nápor, ne všechno se dá otestovat dopředu,“ řekl k tomu pro CNN Prima NEWS IT expert Miloslav Lujka.

Novinka teď čeká na zhruba 100 tisíc rodičů, kteří od čtvrtka budou svoje děti registrovat do středních škol.

Ředitelé škol věří, že digitální přihlášky urychlí administrativu a usnadní jim práci. Na druhou stranu ale upozorňují, že je to papírování nezbaví, protože budou muset všechno vytisknout a založit do spisu. Stejně to ale bude lepší než dosud. „Musím říct, že papírové přihlášky nás v minulých letech v podstatě paralyzovaly,“ řekla předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií ČR Renata Schejbalová.

Počítačové systémy pro přihlášky na střední školy prošly v pondělí zátěžovými testy, jejich výsledek by měl v úterý oznámit ministr školství Mikuláš Bek a šéf CERMAT Miroslav Krejčí. „Posílili jsme kapacitu o 50 procent, takže problémy neočekáváme,“ řekla pro CNN Prima NEWS mluvčí Digitální informační agentury Anna-Marie Lichtenbergová.

„Spolupracují i s třetími stranami, problémy by tedy asi měly být o něco menší. Očekávat se dají, ale nic, co by nešlo vyřešit,“ dodal Lujka.

Zástupci škol také upozorňují, že přihlášky se nemusejí podávat hned ve čtvrtek. Čas na to je dvacet dní – od 1. do 20. února. „Nepočítáme, že by se tam o půlnoci nasypalo 50 tisíc uživatelů, asi to budou jednotky tisíc, co si to budou chtít vyzkoušet,“ řekl Krejčí.

Pokud rodiče nebudou chtít využít možnost podání digitální přihlášky, půjde to i starým způsobem – tedy papírově. Novinkou je pak možnost zkombinování starého i nového způsobu.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Každý pátý deváťák chce na gymnázium. Je třeba nadprůměrná znalost češtiny a matematiky

Tagy: