Útok ekoaktivistů proti SUV v Brně způsobil škody za tisíce. „Zneškodnili“ i šetrný hybrid

Policisté v Brně sčítají škody po úterní akci ekologických aktivistů. Ti v ulicích města vypustili pneumatiky desítkám aut. Někteří majitelé museli dát své vozy do servisů, škody jdou do tisíců. Případ je zatím řešen jako přestupek proti veřejnému soužití. Na základě celkové škody by se však mohla jeho klasifikace brzy změnit. Paradoxem akce zůstává, že ekoaktivisté zaútočili i na minimálně jeden k přírodě šetrný hybrid.

V klidné brněnské čtvrti čekalo na desítky řidičů v úterý ráno nemilé překvapení. Vzpomínky na aktivisty, kteří vypustili pneumatiky vozům SUV, jsou ještě nyní značně nevraživé. „Potřebovali jsme jet služebně do Prahy, tohle nás asi dvě hodiny zdrželo, byla jsem naštvaná,“ uvedla pro CNN Prima NEWS jedna z majitelek. „Co vám na to mám říct, klela jsem, dala bych jim po držce. Ty lidi v životě nic neudělali,“ připojila se druhá.

ČTĚTE TAKÉ: Unikly další návrhy vládních úspor. Dohodu máme na dvou třetinách kroků, říká Výborný

Podle dalšího postiženého se škody zjistí až návštěvou servisů. Celá akce, která může majitelům SUV způsobit desetitisícové náklady, měla upozornit na to, že velká auta znečišťují ovzduší. „Pneumatika stojí asi dva a půl, tři tisíce,“ dodává k tomu poškozený.

Policie sčítá škody

Městská policie zatím případ kvalifikovala jako přestupek proti veřejnému soužití, což může pro pachatele znamenat pokutu v řádu tisíců až desetitisíců korun. „To se může změnit. Buď v návaznosti na způsobenou škodu nebo na komplikace, které akce zapříčinila jednotlivým řidičům,“ řekl CNN Prima NEWS mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Paradoxem celé akce ekologických aktivistů zůstává, že se mezi napadenými auty objevilo také minimálně jedno SUV s hybridním pohonem, které má menší uhlíkovou stopu než některá menší vozidla.

Další protest, tentokrát však jiné aktivistické skupiny, je v Brně v plánu na 2. května. Cílem akce bude snížení povolené rychlosti jízdy ve městě na 30 kilometrů v hodině, což by mělo přispět k ochraně klimatu.

Tagy: