Rakovinu plic může způsobovat nejen kouření, ale také způsob stravování, píše CNN. Nová studie odhalila spojitost mezi ultra zpracovanými potravinami, jako jsou limonády, chipsy nebo instantní polévky, a zvýšeným rizikem rakoviny plic.
Existuje mnoho důvodů, proč se vyhýbat ultra zpracovaným potravinám. Souvisejí totiž se srdečními chorobami, cukrovkou a obezitou. Podle nové studie však může být dalším důvodem i zvýšené riziko rakoviny plic.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nemocné srdce je spolehlivý zabiják. Kardiolog popsal 10 způsobů, jak riziko smrti snížit
Tyto potraviny totiž obsahují přísady, které se „v kuchyních používají jen zřídka nebo nikdy a jejichž funkcí je učinit konečný produkt chutnějším nebo atraktivnějším“, uvádí Organizace OSN pro výživu a zemědělství. Přísady – které se nacházejí v produktech, jako jsou limonády, chipsy, instantní polévky, kuřecí nugety a zmrzlina – mohou zahrnovat konzervační látky proti plísním nebo bakteriím, umělá barviva, emulgátory zabraňující oddělování složek a přidaný nebo upravený cukr, sůl a tuky, které mají potraviny zatraktivnit, píše CNN.
A jak uvádí studie zveřejněná v časopise Thorax, lidé, kteří konzumují nejvíce ultra zpracovaných potravin, mají o 41 % vyšší pravděpodobnost, že u nich bude diagnostikována rakovina plic než ti, kteří je konzumují nejméně, a to i po zohlednění dalších faktorů, jako je kouření. V rámci studie vědci analyzovali data od více než stovky tisíc lidí.
„Průmyslové zpracování mění složení potravin, což ovlivňuje dostupnost a vstřebávání živin a zároveň vytváří škodlivé kontaminanty,“ uvedli vědci. Upozornili zejména na akrolein, který může pocházet ze spalování tabáku, dřeva, plastů a benzínu a z vaření tuků a olejů při vysokých teplotách.
Specialista na preventivní medicínu a zakladatel neziskové organizace True Health Initiative David Katz podotkl, že studie je observační, což znamená, že ačkoli byly použity spolehlivé metody, výzkum stále nemůže definitivně prokázat, že tyto potraviny způsobují rakovinu plic. Pouze uvádí, že mezi nimi existuje souvislost. „Tato studie silně naznačuje, že (ultra zpracované potraviny) mohou přispívat k riziku rakoviny plic,“ podotkl.
Rakovina plic není jen o kouření
Rakovina plic je běžnou formou rakoviny. Podle Světové zdravotnické organizace bylo v roce 2022 celosvětově hlášeno 2,4 milionu nových případů. Hlavním faktorem přispívajícím k riziku rakoviny plic je kouření. „Lidé, kteří nekouří, ji ale mohou také dostat, což naznačuje, že v hře jsou i jiné faktory,“ řekl Katz.
Podotkl, že konzumace ultra zpracovaných potravin je často spojena s nižší kvalitou stravy, jako je vyšší příjem nasycených tuků, chemikálií, soli a cukru, stejně jako vyšší příjem kalorií.
Tyto faktory podle něj mohou vyvolat zánět – primární cestu ve vývoji a progresi rakoviny – a poškodit mikrobiom, což narušuje funkci imunitního systému. „Tato kombinace nadměrného zánětu a narušené imunity dává zhoubným buňkám převahu,“ popsal Katz.
Ultra zpracované potraviny mají také obvykle nízký obsah omega-3 mastných kyselin. Jde o zdravé tuky, které si tělo nedokáže samo vyrobit. „Omega-3 mastné kyseliny omezují trvanlivost, takže pokud chcete něco ultra zpracovat, pak se omega-3 mastných kyselin chcete zbavit,“ popsal profesor pediatrie, výživy člověka a chemie Tom Brenna.
Profesorka a vedoucí katedry nutriční epidemiologie a datové vědy na Friedman School of Nutrition Science and Policy na Tufts University v Bostonu Fang Fang Zhangová podotkla, že roli mohou hrát také přísady v ultra zpracovaných potravinách, karcinogeny vznikající během zpracování nebo chemikálie z obalů potravin. „Tyto mechanismy však nejsou dobře známy a vyžadují další výzkum,“ uvedla.
Zhangová také doporučuje číst etikety na potravinách. „Vyhýbejte se potravinám s dlouhým seznamem ingrediencí s neznámými názvy – s větší pravděpodobností se jedná o přísady, konzervační látky a umělá aromata. Upřednostňujte celozrnné potraviny a připravujte jídla z celozrnných nebo minimálně zpracovaných ingrediencí, kdykoli je to možné,“ dodala.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kdy jít s dítětem poprvé k zubaři? Expert popsal, jak se starat o mléčné zuby a bránit se kazům