Při zatýkání mě kopali do lýtek, zlobí se kurýr. Podle policie byl zákrok přiměřený

Zatčení

Na výzvu policie kurýr nereagoval

Na sociálních sítích koluje video, které ukazuje, jak pražští strážníci zatýkají řidiče vozidla stojícího na přechodu. Na výzvu k přeparkování muž údajně nereagoval. Když ho požádali o doklady, začal na ně křičet a vulgárně jim nadávat. V tu chvíli se policisté rozhodli zakročit. Vytáhli ho z auta ven, povalili na zem, nasadili pouta a odvezli na stanici. Řidič auta označil jejich zásah za nepřiměřený. O přeparkování mě ani nepožádali, strážník mi bušil do okna, div že ho nevymlátil, popsal majitel vozidla Marek Š.

Incident se odehrál ve večerních hodinách v ulici Dlouhá třída na Praze 1. „Vezl jsem jídlo do ulice Rybná. Nebylo kde zaparkovat a na modré zóně jsem stát nechtěl. Za mnou jelo policejní vozidlo, nechtěl jsem ho zdržovat, a proto jsem zajel ke kraji silnice. Zastavil jsem a zapnul výstražná světla. Nevšiml jsem si však, že jsem zaparkoval přímo na přechodu,“ popisuje CNN Prima NEWS kurýr Marek Š. Vzal telefon do ruky a volal zákazníkovi.

„Ve zpětném zrcátku jsem si všiml, že ke mně míří osoba. Na bundě neměla identifikační číslo, proto mi nedošlo, že se jedná o strážníka. Navíc mi ihned začal bušit na okno,“ vypráví Marek Š. a dodává, že ho poté otevřel a slušně strážníka poprosil, aby měl chvíli strpení, že předá jídlo a hned odjede. Okýnko poté zavřel, strážník do něj ale údajně bušil dál.

„Tentokrát jsem už otevřel dveře a zopakoval, že vezu jídlo. Zeptal se ho, zda mu přijde normální tak silně mlátit do okna,“ vypráví kurýr a doplňuje, že tím očividně strážníka naštval. „Chytil dveře shora a snažil se je vyvrátit. Já chytil za kliku a zatáhl. Protitlakem se vytrhaly všechny plasty. To se mě dotklo a pak už jsem se slovy nešetřil,“ vysvětluje.

Dva přestupky najednou

V ten moment začali incident natáčet i policisté. Na zveřejněném videu je vidět, že strážník několikrát zopakoval výzvu k předložení dokladů, kurýr je však odmítl vydat, začal křičet a vulgárně nadávat. „Řidič zastavil na přechodu pro chodce a telefonoval. Zde dochází ke dvěma přestupkům současně,“ popisuje mluvčí městské policie Irena Seifertová a doplňuje, že strážníci nejprve muže vyzvali, ať vozidlo přeparkuje.

„Řidič místo toho výzvu, a to opakovanou, ignoroval. Následně odmítl spolupracovat i na prokázání totožnosti. Vzhledem k jeho arogantnímu chování strážníci zcela v souladu se zákonem přistoupili k použití donucovacích prostředků,“ říká Seifertová. „Pokud by dotyčný uposlechl opakovaných výzev strážníka, nic z toho, co následovalo, by se pravděpodobně nestalo. Muž ale zcela zjevně ignoroval nejprve pokyn a následně opakované výzvy. K tomu byl velmi vulgární a strážníky urážel,“ dodává.

Podle řidiče Marka Š. ho k přeparkování vozidla strážníci ale nevyzvali. „O přeparkování vozidla mě nežádali a rovnou po mně chtěli doklady, a to se slovy: Naval občanku, debile,“ upřesňuje Marek Š. Strážníci ho vytáhli z vozidla, povalili na zem a nasadili mu pouta.

Podle zpacifikovaného řidiče ale nebylo jednání strážníků přiměřené. „Několikrát mi lámali ruce přes pouta. Na zemi mi pak jeden z nich několikrát sešlápl kolenem záda. Chápu, že to byl zákrok, ale několikrát mi tlačil kolenem i na hlavu. Navíc mi kopali do lýtek, když jsem lezl do policejního vozidla. To už mi přijde přes čáru,“ popisuje a dodává, že měl naražená žebra a několik dní bolesti hlavy. „Nebýt rozbitých dveří, nic z toho by se asi nestalo. Neměl jsem v úmyslu dělat problémy. Navíc jsem se strážníkům na stanici omluvil, jen na to už nijak nereagovali,“ upřesňuje.

Marka Š. předvedli na služebnu státní policie ke zjištění totožnosti. „Podrobili mě dechové zkoušce i testu na drogy, ale výsledky byly negativní. Nepodepsal jsem ani žádný protokol, pouze papír o provedené dechové zkoušce a testu,“ popisuje. Jeho přestupkovým chováním se bude nyní zabývat správní orgán. „Dotyčný řidič byl za spáchané přestupky oznámen správnímu orgánu. Jedná se o přestupek v dopravě, neuposlechnutí výzvy a urážku úřední osoby,“ vysvětluje Seifertová.

Tagy: