Středula, Bašta, Diviš i Hilšer. Uchazeči o Hrad se obuli do vlády, přehlíží podle nich lidi

Prezidentští kandidáti se tvrdě pustili do současné vlády Petra Fialy (ODS). Kabinet podle nich přehlíží občany, což se projevuje nedostatečnými opatřeními proti zdražování. V tomto duchu hovořil například šéf odborových svazů Josef Středula. Poslanec za SPD Jaroslav Bašta zase slíbil, že v případě zvolení současnou vládu odvolá. Podnikatel Karel Diviš a bývalý rektor Karlovy Univerzity Tomáš Zima upozorňovali na to, že je Česko velmocí ve výrobě elektřiny. I přesto ji však Češi mají jako jednu z nejdražších v Evropě.

„Upozornil bych, co nás čeká – recese. Obávám se, že politici budou zlehčovat problémy lidí a firem. Poukážu, jak se chovají vůči lidem i sobě. Obávám se, že budou šetřit na lidech, zdravotnictví i důchodech. Budu žádat poslance, aby ochránili lidi před pády,“ uvedl Středula v úvodu debaty.

Velmi tvrdě proti vládě hovořil Bašta, „Pokud jde o rok 2022, tak to byl rok, který byl plný nepříjemných překvapení, které většinou vycházely z chybné politiky této vlády. Ta napáchala daleko víc škody než kdokoliv předtím. Kandiduji, abych odvolal vládu Petra Fialy. Proto, abych zabránil válce, kterou tato vláda touží vyvolat,“ řekl poslanec za SPD.

Kandidáti dále navrhovali konkrétní body. „Prosazoval bych využití zákona, který umožňuje vládě regulovat ceny. Žádal bych, aby vláda jednala jako majoritní akcionář ČEZ. A nejít tak přes lipskou pseudoburzu. Dále bych podporoval české firmy. Energie vyrábíme dostatek za velmi dobrou cenu, tady role státu selhává u vlády,“ uvedl Zima.

Podobně hovořil také Diviš. „Myslím si, že je neakceptovatelné, aby ČR, která je světovou velmoci na poli výroby elektřiny, měla nejvyšší cenu elektřiny v Evropě. Také by měl více pracovat antimonopolní úřad, abychom rozbili kartelové dohody týkající se rafinérii a telekomunikačních operátorů. Máme nejdražší telekomunikační poplatky v Evropě. Chce to větší odvahu vlády a tuto odvahu by jí mohl vlít do žil prezident,“ sdělil v prezidentské debatě.

„Je třeba se zaměřit na část obyvatel, kteří jsou zkoušeni – senioři, mladé rodiny s dětmi, samoživitelé, nízkopříjmoví. Tam by vláda měla mít cílenou pomoc. Navrhuji, aby byl zvýšen příspěvek na bydlení,“ řekl senátor Marek Hilšer.

Celou superdebatu si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy:
Evropa elektřina ODS Josef Středula vláda Česko Tomáš Zima Svoboda a přímá demokracie vláda Petra Fialy Karel Diviš