Středula: Vláda spí a tvoří marketingovou bublinu. Inflace bude během dvou let 30procentní

Odborář Josef Středula

Experti v Partii PLUS hovořili o migraci i ekonomické situaci v Česku

Nejhorší věc je inflace, a ta bude během dvou let takřka 30procentní. V pořadu Partie PLUS na CNN Prima NEWS to uvedl předseda odborářů Josef Středula. Vzhledem k nepříznivé ekonomické situaci v České republice plánují odbory na 27. listopadu Den protestů. „Normální vláda by proti tomu něco začala dělat, ale ta česká, dle našeho soudu, spíše spí a vytváří marketingovou bublinu, která se má tvářit, že je vše v pořádku,“ prohlásil.

„Česká vláda nechává věci rozběhnout do naprosto neuvěřitelných šířek. A ta úplně nejhorší věc je inflace. Za dva roky ji budeme mít takřka 30procentní. Nedivím se, že tady někdo říká nepravdy – příští rok nebude inflace dvě procenta, dle našich odhadů se bude pohybovat mezi pěti nebo šesti procenty, a může to být ještě horší,“ prohlásil Středula.

Dražší energie, vysoká inflace a další problémy se podle něj promítnou do toho, jak budou občané v České republice schopni situaci zvládnout. „A my si myslíme, že to zvládnout není možné. Proto jsme se rozhodli na 27. listopadu udělat Den protestů. Je to jedna z mála možností, jak vládě ukázat, že nejde jen o názor odborů, ale i silný názor zaměstnavatelů nebo podnikatelů, kteří se obávají, zda budou v příštím období konkurenceschopní,“ pokračoval předseda ČMKOS.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda mohla škrtat ještě víc. Vzor si měla vzít v Kalouskovi, shodli se Pospíšil s Divišem

Několikaměsíční pokles ekonomiky by podle Středuly normální vláda řešila. „Česká vláda ale dle našeho soudu spíše spí a vytváří marketingovou bublinu, která se má tvářit, že je vše v pořádku. Tak to ale není,“ zdůraznil.

Radikalismus stoupá z hodiny na hodinu

Den protestů podle něj přinese stávky, protesty, pochody i demonstrace. „Ti, kteří se nebudou moci zúčastnit, nám už nyní dávají najevo, že za námi stojí, a omlouvají se, že jsou jejich možnosti omezené. Jde například o hasiče, energetiky, zdravotníky – ti mají zakázáno stávkovat. Najdou ale formu, která jim bude vyhovovat,“ prohlásil Středula.

Odhadovat účast nechtěl. „Nemyslím si, že to je to nejpodstatnější. Protest může být ve dvaceti lidech, stejně jako v několika tisících. Je ale důležité, aby vláda skutečně otevřela oči a podívala se na to, co se kolem nás děje. Jak lidé situaci vnímají. Musím říci, že radikalismus stoupá z hodiny na hodinu, nikoliv ze dne na den. Při každých negativních zprávách se to ještě zhoršuje. Moudrá vláda by měla okamžitě reagovat,“ dodal.

Co si Středula slibuje od setkání s prezidentem Petrem Pavlem? A jakou předvídá budoucnost konsolidačního balíčku v Senátu? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: