Středula: Vládu ekonomický růst před volbami nezajímá. Dluhy zaplatí ti nejchudší

360° 27.9.2021

Vláda by se měla chovat tak, aby zrychlila ekonomický růst. Jenže se blíží volby. V pořadu 360° to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Podle ekonoma investiční skupiny Natland Petra Bartoně na inflaci doplatí nejvíce nejchudší.

Stát má příští rok hospodařit se schodkem 377 miliard korun. Státní rozpočet je podle Středuly zatížen několika problémy. „Směřuje na několik let do deficitu. Problém je ten, co je dáno do státního rozpočtu. Nikdy jsme nežili v rozpočtech a deficitech, které jsou desetinásobkem těch bývalých. Jsou to velké rozdíly. Bude to problém pro vládu, ale i pro Českou národní banku. Problémů je spousta. Když jeden z nich šlápne na brzdu, předpoklad ekonomiky se nám může rozpadnout,“ apeloval Středula.

Státní rozpočet se schválil i přes nesouhlas ministrů ČSSD. Sněmovna nestihne návrh do voleb projednat, a tak se k němu kabinet bude muset vrátit. „Jedna věc je hlasování na vládě, kde ČSSD ví, že když nezvedne hlas, ANO to stejně přehlasuje. Jednání v Parlamentu bude zásadní. Bude záležet na konstelaci po volbách. Zatím to vypadá, že bychom tady měli mít covid podle rozpočtu na furt,“ reagoval hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň.

Ekonomický růst

„Vláda by se měla chovat tak, aby zrychlila ekonomický růst. Ale je před volbami a nikdo to (deficit) nechce řešit. Je to úspora na dluh, ale dluh někdo zaplatí. Když se zvýší DPH, kdo ho zaplatí? Zase to zaplatí ti, kteří mají nejnižší příjmy,“ řekl Středula. Inflaci podle něho nezavinila uklízečka, ale politici.

Bartoň se domnívá, že čím bude inflace vyšší, tím více na to doplatí nejchudší. „Ten spor tady bude trvat. Byla k nám zavlečena inflační krize skrze ceny materiálu,“ dodal.

Tagy: