Střelba na fakultě: Lhala policie o kamerách? Šlo o jinou situaci, tvrdí Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se zastal ředitele pražské policie Petra Matějčka. Ten minulý týden na tiskové konferenci uvedl, že kamery na filozofické fakultě jsou zastaralé a neumožňují okamžité přehrání. Proti jeho slovům se vymezila děkanka fakulty Eva Lehečková, podle níž mohla mít policie záběry ihned k dispozici. V rozhovoru pro iDNES však Rakušan řekl, že se policejní ředitel vyjadřoval ke zcela jiné situaci.

„Rojí se otázky, proč policie nevyužila kamery. Jenže systém fakulty je zastaralý, umožňuje náhled pouze on-line. Pokud chcete stáhnout záznam – což jsme udělali po střelbě –, je nejdříve nutné zjistit, kdo tento systém obsluhuje,“ prohlásil Matějček minulý týden na zasedání sněmovního bezpečnostního výboru.

ČTĚTE TAKÉ: ANO trvá na komisi ke střelbě na fakultě. Žáček řekl, proč první hlídky nezůstaly v budově

Děkanka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Eva Lehečková se proti tomu vzápětí ohradila. Na otázku, zda první policejní hlídky mohly nahlédnout do kamerových záznamů hned, jakmile vešly do budovy, potvrdila, že ano. „Kdyby se policisté bezprostředně obrátili na vedení fakulty, bylo by to okamžitě možné,“ zdůraznila.

Podle Rakušana ale každý mluvil o něčem jiném. „Vyjadřoval se (Matějček, pozn. red.) k jiné situaci. Po střelbě, kdy si policie žádala kamerové záznamy,“ řekl ministr pro web iDnes.cz. Podle něj měli policisté, kteří přišli na fakultu před střelbou, jasný úkol ptát se, zda hledaného někdo viděl, zjistit o něm co nejvíce a případně se dozvědět, kde se může nacházet. „Bavili se se dvěma proděkany. To byl jejich úkol a v té chvíli nikdo netušil, kde může být. Hledala se jakákoliv žhavá stopa,“ popsal Rakušan a doplnil, že jediná přišla od matky střelce, že má mít výuku v Celetné.

Oficiální závěry GIBS i Úřadu vnitřní kontroly ve svých zprávách na žádnou chybu neupozornily. Změny v policejním personálu se proto podle Rakušana nechystají. „Kdybych cítil, že jsem někde v tom celém schématu selhal, tak už ministrem nejsem. Postupovali jsme řádně, všechno jsme řádně prověřili,“ uvedl ministr.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ostrý konflikt v Pezinku kvůli zatoulanému míči. Pracovník zadržel dítě, lidé rozbíjeli okna

Tagy:
policie střelba Vít Rakušan Policie České republiky Filozofická fakulta Univerzity Karlovy videozáznam střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy