Rozpor v postupu policie na fakultě: Záběry mohli vidět hned, ale šli pryč, tvrdí vedení

Eva Lehečková, děkanka, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy

Policie k závěrům vyšetřování střelby na fakultě

Pokud by se policisté obrátili na vedení fakulty, mohli okamžitě nahlédnout do kamerového záznamu. Uvedla to Eva Lehečková, děkanka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, pro ČT. Rozporuje tím tvrzení policistů, že hlídky nemohly po vstupu do budovy ihned využít kamerového systému, jelikož je zastaralý a neumožňuje zpětné přehrávání. Vedení fakulty také mrzí načasování bezpečnostního výboru, který „předcházel půlvýročí od tragické události“.

„Pokud se bavíme o době před útokem, u nás kamerový systém funguje tak, že je do něj možné bezprostředně nahlédnout v nějakém časovém úseku. Možnost tu je. Myslím, že se tu směsují dvě věci – jedna je nahlédnutí a vrácení se v časovém okně. Pokud se stahuje větší časový úsek z kamer a transformuje do jiného formátu, to může trvat delší dobu,“ řekla Lehečková v rozhovoru před budovou fakulty.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bezpečí a duševní zdraví společnosti jsou prioritou, řekla děkanka k výročí tragické střelby na FF UK

Na otázku, zda první policejní hlídky mohly nahlédnout do kamerových záznamů hned, jakmile vešly do budovy, potvrdila, že ano. „Kdyby se policisté bezprostředně obrátili na vedení fakulty, bylo by to okamžitě možné,“ potvrdila Lehečková. Nakonec se zasahující strážci zákona přesunuli do druhé budovy v Celetné ulici, kde měl mít střelec výuku. Ten však již připravoval hrůzný čin ve čtvrtém patře budovy na Palachově náměstí.

Informaci, že si policisté opravdu mohli pustit záběry z kamer, potvrdila redakci CNN Prima NEWS  také advokátka a senátorka Hana Kordová Marvanová (nestr. za Spolu), která zastupuje rodiče zavražděných studentů. Zprávu měla dostat včera od pracovníka FF UK. „Ano, takové mám informace z univerzity,“ dodala.

Bezpečnostní poradce Univerzity Karlovy Zdeněk Kalvach Novinkám uvedl, že policisté mohli záznam do hodiny prohlédnout přímo na místě, ale neudělali to. Přitom dorazili jen minutu po vrahovi.

K možnému využití kamerového systému se vyjádřil na zasedání sněmovního bezpečnostního výboru, které se konalo ve čtvrtek, i šéf pražských policistů Petr Matějček. „Ve 13:24 vstoupil pachatel do budovy, policejní jednotka o minutu poté dorazila k hlavní budově fakulty. Muži zákona se s fotografiemi tehdy hledaného zeptali ostrahy na vrátnici, zda člověka na snímcích neviděli při vstupu,“ popsal.

„Rojí se otázky, proč policie nevyužila kamery. Jenže systém fakulty je zastaralý, umožňuje náhled pouze on-line. Pokud chcete stáhnout záznam – což jsme udělali po střelbě –, je nejdříve nutné zjistit, kdo tento systém obsluhuje,“ prohlásil před výborem s tím, že zaměstnankyně univerzity musela přetransformovat záznam, aby policisté mohli pracovat s náhledem videa.

„Trvalo to několik hodin,“ zdůraznil a následně zopakoval, že „kamerový systém okamžité přehrání prostě neumožňuje“.

Celý záznam z veřejné části jednání sněmovního bezpečnostního výboru, které se odehrálo ve čtvrtek za přítomnosti ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a policejních šéfů, si můžete pustit níže.

Tagy: