Střelba na rusko-ukrajinské hranici: Zabili jsme pět vojáků, tvrdí Moskva, Kyjev to popírá

Manévry ukrajinské armády

Aktuální situace na Ukrajině

Rusko tvrdí, že armáda a pohraničníci zabránili „diverzní skupině“ v narušení ruské hranice ze strany Ukrajiny, oznámila agentura TASS s odvoláním na ruské úřady. Bezpečnostní složky pět „narušitelů“ hranice v Rostovské oblasti zabily. Kyjev vzápětí ruské tvrzení o incidentu na hranicích označil za falešnou zprávu. Žádné ukrajinské síly v regionu nejsou, uvedla ukrajinská armáda podle agentury Reuters. Rusko o údajném incidentu informuje v době, kdy mezi oběma zeměmi panuje mimořádné napětí a Západ se obává, že Moskva se chystá Ukrajinu napadnout.

„Dne 21. února kolem 6:00 moskevského času (4:00 SEČ) poblíž obce Mitjakinskaja v Rostovské oblasti na úseku státní hranice Ruské federace s Ukrajinskou republikou zjistila pohraniční hlídka ruské (tajné služby) FSB průnik diverzní a průzkumné skupiny,“ uvedlo podle agentury TASS tiskové oddělení Jižního vojenského okruhu.

„V důsledku střetu bylo zlikvidováno pět narušitelů hranice Ruské federace z diverzně-průzkumné skupiny,“ dodala ruská armáda. Agentura Interfax píše, že na ruské území vjela dvě ukrajinská bojová vozidla s cílem „diverzní“ skupinu evakuovat, ale přivolaná jednotka ruských ozbrojených sil je střelbou z protitankových zbraní zničila. Členům ruských bezpečnostních sil se podle vyjádření ruských úřadů nic nestalo.

Kyjev ale jakékoliv zapojení do akce okamžitě popřel a informace o údajné sabotáži označil za „falešnou zprávu“.

Už během dne obvinila ukrajinská pohraniční stráž ruské úřady z „úmyslné provokace“ poté, co ruská FSB v pondělí prohlásila, že střela vypálená z ukrajinského území zničila stanoviště pohraniční stráže v Rostovské oblasti na jihu Ruska.

FSB, která dohlíží na obranu ruských státních hranic, v pondělí uvedla, že „neidentifikovaný dělostřelecký granát vypálený z území Ukrajiny zcela zničil kontrolní stanici asi 150 metrů od hranice“. Stanice CNN informuje, že tuto informaci ale nelze nezávisle ověřit.

Ukrajina viní Rusy z provokace

„Prohlášení FSB o ostřelování z území Ukrajiny – v důsledku čehož bylo zničeno stanoviště pohraniční stráže Ruské federace – je záměrnou provokací,“ uvedla v pondělí ukrajinská pohraniční stráž. „Není konkrétně specifikováno přesné místo, kde se to stalo, kromě zmínky o 150 metrech od rusko-ukrajinské hranice v Rostovské oblasti,“ stojí dále v prohlášení.

Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov prohlásil, že Ukrajina nemá s těmito útoky nic společného. „Naše armáda může palbu opětovat pouze v případě ohrožení životů našich vojáků. Neostřelujeme,“ dodal Danilov.

Kolem Ukrajiny v současné době panuje mimořádné napětí a Západ se obává, že se Moskva chystá svého západního souseda vojensky napadnout. Rusko dosud takové scénáře odmítalo, zároveň po USA a NATO požaduje, aby se zaručily, že nepřipustí další rozšíření NATO na východ.

Podél takzvané linie dotyku, která rozděluje území ovládané ukrajinskou vládou a dvojicí separatistických republik na východě Ukrajiny, od minulého týdne výrazně přibylo hlášení incidentů a ostřelování, obě strany se z nich obviňují navzájem. Kyjev opakovaně odmítá obviňování z toho, že by stupňoval násilí a případně přímo plánoval útok na separatistické regiony. Ukrajinská strana uvádí, že vzbouřenecké oblasti a Rusko, které má u ukrajinských hranic desetitisíce vojáků, jen uměle vytvářejí záminku k ruské vojenské invazi na Ukrajinu.

Tagy:
armáda Moskva vojáci hranice NATO střelba Ukrajina Rusko Kyjev provokace sabotáž Ozbrojené síly Ruské federace Interfax ruská invaze na Ukrajinu Rostovská oblast