Půjde Rusko s Ukrajinou do války? Rubl vůči dolaru sílí, burzy dávají jasnou odpověď

Situace na trzích

Aktuální situace na Ukrajině

Uplynulý víkend byl v rusko-ukrajinské otázce bohatý na události. Vladimir Putin chřestil jadernými zbraněmi, do bavorského Mnichova se lídři západní zemí sjeli na bezpečnostní konferenci. Z obou stran padaly silné výroky a chvílemi se zdálo, že Evropa je krok od vypuknutí válečného konfliktu. Jenže vše nakonec zřejmě bude jinak.

Říká se, že když člověk neví, co přijde, má sledovat vývoj na finančních trzích. Ty dlouhodobě platí za lakmusový papírek příštích hospodářských, ale i politických událostí. Do chování investorů se totiž často promítají informace, které běžný smrtelník zpravidla získá až se zpožděním. A z pohledu na pondělní vývoj zejména na evropských akciových burzách nebo trhu s ruským rublem lze usoudit, že trhy se bezprostředního vypuknutí války mezi Ruskem a Ukrajinou neobávají.

Evropské akciové burzy totiž začaly v pondělí hned po svém otevření sílit. Londýn, Frankfurt nebo Paříž přidaly několik desetin procenta v porovnání s pátečním závěrem. Stejně tak začal zpevňovat rubl vůči americkému dolaru. Zatímco ještě v noci z neděle na pondělí stál jeden dolar více než 78 rublů, během dopoledne už jeho cena klesla asi na 76,30 rublu.

Rubl premiantem regionu

„Světové burzy ani v uplynulých dnech nepropadly žádné panice z možné rusko-ukrajinské války. Tím pádem nyní, když se rýsuje vrcholný summit Biden-Putin, jsou rychle ochotny jít i do rizikovějších investic,“ uvedl pro CNN Prima NEWS hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Podle něho ruská měna byla v minulém týdnu dokonce nejvíce sílící měnou v rámci zemí rozvíjejících se ekonomik. „Rubl vůči dolaru posílil více než třeba česká koruna, která zpevnila o 1,13 procenta,“ dodal Kovanda.

Podle něho ale finanční trhy v určitém napětí jsou. „Například právě rubl je za posledních třicet dní nejrozkolísanější z měn rozvíjejících se trhů. Nicméně burzy jsou stále silněji přesvědčeny, že k plné invazi Ruska na Ukrajinu nedojde. Mnohem spíše bude pokračovat jakási studená válka mezi oběma zeměmi. Což se ovšem už tolik neliší od stavu, který existuje posledních osm let,“ uzavřel Lukáš Kovanda.

Tagy: