Střelba v supermarketu v Coloradu má deset obětí. Zemřel i policista

Střelba v supermarketu v Boulderu

Střelba v americkém obchodě (zdroj: CNN Prima NEWS)

Desítky policistů zasahovaly v supermarketu ve městě Boulder v americkém Coloradu. V obchodě se střílelo, podle policie zemřelo deset lidí včetně jednoho policisty. Záběry z místa činu ukázaly, jak policisté odváděli zakrváceného muže v poutech.

„Aktivní střelec v (supermarketu) King Soopers v ulici Table Mesa. Oblasti se vyhněte,“ vyzvala policie v pondělí krátce před třetí odpoledne tamního času na Twitteru. Nebylo hned jasné, co se stalo a zda jsou na místě nějaké oběti nebo zranění. O hodinu později policie tweetovala, že událost stále řeší.

Policisté na místo podle ABC News vyráželi kvůli oznámení o střelbě na parkovišti před supermarketem. Útočník měl poté obrátit pušku proti nim, střílel údajně z dlouhé zbraně, podle amerických médií použil samonabíjecí útočnou pušku AR-15. Šéf boulderské policie Kerry Yamaguchi na tiskové konferenci potvrdil úmrtí jednoho policisty.

Yamaguchi zároveň informoval, že policie zadržela jednoho podezřelého. Na záběrech je vidět polonahý muž, kterého odváděli z místa dva policisté. Na rukou měl nasazená pouta a krvácel na noze, záchranka ho převezla do nemocnice. Americké CNN to potvrdil její mluvčí Rich Sheehan, další podrobnosti ale neuvedl.

O střelbě byl informován americký prezident Joe Biden, potvrdila mluvčí Bílého domu. Biden v polovině února vyzval Kongres, aby omezil oběh střelných zbraní, připomněla agentura AFP.

Na místě zasahovaly desítky policistů včetně SWAT týmu a na střeše přistály tři vrtulníky. U supermarketu stálo také několik sanitek. Policisté na Twitteru vyzývali, aby lidé v okolí nevycházeli z domu a nevysílali ze zásahu přímý přenos na sociální sítě.

„Pozorně sleduji vývoj událostí v King Soopers v Boulderu. Modlím se za další obyvatele Colorada v této době smutku a zármutku, zatímco se dozvídáme víc o rozsahu této tragédie,“ uvedl na Twitteru guvernér Colorada Jared Polis.

CNN si všimla pozitivního faktu – lidé v obchodě podle svědků při útoku ochotně pomáhali zraněným, riskovali při tom vlastní zdraví a životy. To potvrdil i muž, který v obchodě zrovna nakupoval. Popsal, že uslyšel hlasitou ránu a pak dvě další. Když se ozvala třetí, všichni lidé okolo něj už utíkali. Běželi do zadní části prodejny, kde jim zaměstnanci ukázali nouzový východ a pomohli dostat se ven.

Tagy:
policie útok Twitter supermarket střelba obchod policisté Joe Biden útočník Colorado Boulder Kongres Spojených států amerických ABC News AR-15 Hrabství Kerry