Útok, který zasáhl srdce Evropy. Střelba v Praze naplnila stránky světových médií

O střelbě informují i světová média.

Střelba na Filozofické fakultě v Praze otřásla nejen Českem, ale celým světem

Hrůzná střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy zasáhla srdce Evropy a otřásla prakticky celým světem. Jako o nejhorší střelbě v Česku za poslední dekády píše o události americká CNN. Zahraniční média si rovněž všímají možné spojitosti s dvojnásobnou vraždou v Klánovicích.

Smutnou zprávu zařadil na první stránku například berlínský deník Berliner Morgenpost, který v článku citoval českého ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), že incident neměl teroristické pozadí. „Zprávy z Česka jsou strašné,“ napsal portál magazínu Der Spiegel o útoku. Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) zase zveřejnil emotivní fotografie studentů, kteří se před útočníkem skrývali na římse univerzitní budovy. Text článku pak FAZ doplnil mapou centra Prahy s popisem míst, kde se tragédie odehrála.

ČTĚTE TAKÉ: Střelba na fakultě přepsala historii. Připomeňte si dosud nejhorší útoky na školách v Česku

Deník Die Zeit si vedle popisu čtvrtečních událostí povšiml, že policie pracuje s verzí, že střelec z univerzity před týdnem zabil také muže a jeho dvouměsíční dceru v Klánovickém lese. „O motivu zatím není jasno. Jednou tezí vyšetřovatelů je podle policejního prezidenta (Martina) Vondráška to, že by 24letý (střelec) mohl být odpovědný za dvojnásobnou vraždu před týdnem,“ napsal list, který přinesl také výčet kondolencí mířící do Prahy. Citoval slova německé ministryně zahraničí Annaleny Baerbockové, která na sociální síti X napsala, že útok zasáhl srdce Evropy.

Bavorská veřejnoprávní televize BR uvedla, že krvavý čin na univerzitě byl tím nejhorším střeleckým útokem, jaký Česko dosud zažilo. BR rovněž informovala o šokovaných představitelích Česka, o krizovém zasedání vlády premiéra Petra Fialy (ODS) a také o kondolencích z Německa včetně slov podpory od bavorského premiéra Markuse Södera.

Jako o „nejhorší střelbě, kterou Česká republika zažila za poslední dekády“ píše o čtvrtečním útoku  americký server CNN. I tento web si povšiml možné souvislosti s Klánovicemi.

Na titulní straně se tragickou střelbpu zabývá i největší španělský deník El País, který s odkazem na českou vládu píše, že spojitost s mezinárodním terorismem se nepotvrdila.

Hrůzný incident, který otřásl Českem, zaplnil i významné noviny ve Velké Británii. Píší o něm novináři z BBC, The Daily Telegraph, The Guardian i Metro. Web The Times informuje i o střelcově údajné inspiraci činem v Rusku. Všechna britská média pak ke článku připojila snímek, na kterém jsou zachyceni studenti na římse budovy, když se před střelbou schovávali.

PODÍVEJTE SE: Hrůza na pražské škole. Útočník zabil nejméně 14 lidí, další jsou zraněni. Předtím pachatel zastřelil otce

Tagy: