Střet Babiše a Bartoše v Ústí je super. ANO Piráty rozdrtí, tvrdí místní

Babiše máme rádi, pro Bartoše volby skončí špatně. Ústečané, kteří ve čtvrtek přišli na zahájení kampaně hnutí ANO, očekávají drtivé vítězství Andreje Babiše ve volbách do Poslanecké sněmovny. Ten se přesunul na první příčku kandidátky Ústeckého kraje, aby se přímo střetl se šéfem Pirátů Ivanem Bartošem. I koalice Pirátů a STAN má ale mezi místními své fanoušky.

„Fandím Andreji Babišovi. Od té doby, co je ve vládě, se mám dobře. Mám vyšší důchod a je lepší životní prostředí,“ usmíval se ve čtvrtek pětašedesátiletý Josef V., zatímco si dopřával zmrzlinu na zahájení kampaně hnutí ANO v Ústí nad Labem.

Spokojeně mu přikyvoval jeho kamarád Jaroslav W., který na akci přišel, protože má premiéra rád. „Díky Babišovi se máme podstatně lépe, než jsme se měli za pravicových vlád i za komunistů, které jsme zažili,“ vysvětlil.

Oba věří, že hnutí ANO v kraji zvítězí. „I naši sousedé říkají, že Babišovi dají hlas,“ shodli se. „Myslím, že ANO dělá dobrou politiku,“ je přesvědčena další z návštěvnic akce, Václava z Ústí nad Labem, a pochvaluje si dobré počasí.

V podzimních volbách bude právě Andrej Babiš lídrem kandidátky v Ústeckém kraji. Rozhodl se tak proto, aby se mohl přímo střetnout s Ivanem Bartošem, který kandiduje na premiéra za koalici Pirátů a STAN.

Pro Bartoše volby skončí špatně

„Střet Babiš a Bartoš je supr. Čekám drtivé vítězství Babiše. Pro Ivana Bartoše to skončí špatně,“ je přesvědčen také Jaroslav W. „Ale to je dobře, protože se mi nelíbí chování Pirátů. Myslím třeba Bartošovy fotky s Antifou nebo výroky Ferjenčíka či Profanta. To je něco úděsného, nepřijatelné,“ vysvětlil rodák z Ústí nad Labem s odkazem na prohlášení Piráta Ondřeje Profanta, že „sněmovna je plná konzervativních bílých páprdů a velká část inklinuje k fašismu“.

„O Bartošovi mi nic ani neříkejte. To je politik, kterého nenávidím. Podle mě v Ústí prohraje,“ přikyvoval Jaroslavův kamarád. „Snad mají Ústečané rozum a budou volit ANO,“ doufá.

Budu volit Piráty, přiznávají jiní

Ne všichni místní ale mají stejný názor. „Budu volit Piráty, protože strana funguje otevřeně a demokraticky, což vzhledem k oligarchům a papalášům kandidujícím okolo nás nefunguje,“ zdůraznila volička Barbora z Ústí nad Labem.

I když je město podle ní složeno z „nekompetentních lidí“, věří, že její strana vyhraje. „Chytrých lidí je tu pomálu, ale osobně si myslím, že Piráti se STAN přesto vyhrají, jsem optimistka,“ doufá.

Další z místních, Lenka, se zatím nemůže rozhodnout, komu začátkem října hodí svůj hlas. „Jsem z toho nešťastná. Nechci volit ani Babiše, ani Bartoše,“ povzdychla si. „Je to poprvé, kdy opravdu nevím, koho volit. Přijde mi, že se na ty strany nabalili lidé, kteří se chtějí prosadit za každou cenu. Ještě se musím podívat na kompletní složení kandidátek. Ale k určitým osobnostem mám úplně opor,“ podotkla.

Podobně to vidí i Petr z Teplic, který chvíli uvažoval o tom, že bude volit koalici Spolu. „S Babišem na mě nechoďte, to je gauner. Bartoš sám o sobě je asi fajn, ale vadí mi jejich kandidátka Stojanová. To je podle mě komunistka jak brus. Uvažoval jsem chvíli o Spolu, ale nechci dát hlas jejich lídrovi Krejzovi. Málokdo to ví, ale ten člověk má škraloup z doby kuponové privatizace, takže sorryjako,“ řekl CNN Prima NEWS s tím, že se prý rozhodne asi až pár dní před volbami. „Hlasovat rozhodně chci, jen si to ještě musím promyslet,“ dodal.

Bartoš udělal fatální chybu

V roce 2017 mělo v Ústeckém kraji ANO s lídrem, kterým byl ministr životního prostředí Richard Brabec, přes 37 procent. Piráti v čele s europoslancem Mikulášem Peksou získali jen kolem 8 procent.

Podle komentátorů udělal Bartoš chybu, že vede kandidátku právě v tomto regionu. „Šéf Pirátů udělal fatální chybu. Ivan Bartoš si tam jde pro jednoznačnou porážku,“ myslí si komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk.

Podle něj je celý Ústecký kraj v současné době naladěn doleva. „A kdo obsluhuje levicové voliče především? Andrej Babiš. Takže Bartoš tam opravdu nemůže vyhrát,“ upozornil ve vysílání televize CNN Prima NEWS.

Souhlasil s ním i komentátor a spolupracovník portálu Info.cz Petr Holec. Podle něj Bartoš lituje toho, že se do kraje přesunul. „Byla to chyba. Souboj i výsledek bude mít symbolickou váhu,“ zdůraznil.

Tagy: