Střet fotbalových fanoušků vyústil v ubodání mladého muže. Policie zadržela téměř sto lidí

Před Ligou mistrů mezi AEK a Dinamem Záhřeb byl v Aténách ubodán řecký fanoušek.

V Aténách byl ubodaný řecký fanoušek

Při střetu fanoušků fotbalistů AEK Atény a Dinama Záhřeb před úterním utkáním 3. předkola Ligy mistrů byl na předměstí řecké metropole ubodán příznivec domácího celku. Policie uvedla, že devětadvacetiletý muž v noci na úterý podlehl zraněním po převozu do nemocnice. UEFA následně zápas odložila na příští týden.

Devětadvacetiletý muž byl ubodán při pondělní bitce u stadionu AEK na aténském předměstí Nea Filadelfia. Policie uvedla, že se poblíž arény shromáždilo zhruba 100 až 120 fanoušků chorvatského týmu, které už očekávali Řekové. Konflikt vypukl zhruba hodinu po skončení tréninku Dinama a poté, co hostující mužstvo opustilo stadion. Fanoušci z obou táborů na sebe házeli světlice, výbušniny a kameny. Policie zatkla 98 lidí, z toho většinu Chorvatů. V nemocnici skončili tři řečtí fanoušci a pět chorvatských.

Dinamo, jehož fanoušci měli oficiálně na zápas zakázaný vstup, incident odsoudilo. „Takové události nejsou v souladu s hodnotami a etikou, které jako klub a společenství prosazujeme,“ uvedl tým v prohlášení, které v úterý zveřejnil na svých internetových stránkách. „Vyjadřujeme své hluboké znepokojení nad tímto incidentem. Bohužel při nepokojích přišel o život jeden člověk. GNK Dinamo by rádo vyjádřilo upřímnou soustrast rodině zesnulého,“ dodal.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: „Nejhorší zranění, co jsem viděl.“ Bývalý obránce Realu Madrid prošlápl soupeře, pak brečel

UEFA utkání, které mělo mít výkop ve 20:45, kvůli násilnostem odložila. Podle agentury AP se příští středu původní odveta v Záhřebu odehraje jako první zápas a v Aténách se týmy následně střetnou v pátek 18., nebo v sobotu 19. srpna.

„UEFA co nejsilněji odsuzuje šokující události, které se odehrály předchozí večer v Aténách a vedly ke ztrátě života,“ uvedla evropská fotbalová unie. „Vyjadřujeme hlubokou soustrast rodině oběti, AEK a jeho fanouškům. Chceme zopakovat, že násilí nemá v našem sportu místo, a očekáváme, že ti, kteří jsou za tento hrozný čin zodpovědní, budou co nejrychleji zatčeni a předáni spravedlnosti,“ dodala.

Fotbal v Řecku provázejí násilnosti mezi fanoušky poměrně často. Minulý měsíc dostalo sedm fanoušků PAOK Soluň trest doživotí za to, že loni v únoru ubodali k smrti devatenáctiletého příznivce Arisu. Dalších pět lidí bylo po půlročním procesu odsouzeno k 19 či 20 letům vězení. Jen v Soluni to byl během tří let třetí případ úmrtí v souvislosti se střety fanouškovských skupin.

Tagy:
policie smrt Řecko ubodání UEFA fotbal Athény Liga mistrů UEFA GNK Dinamo Zagreb AEK Athény