Proti Ukrajincům jsme bojovali jen s lopatkami, ustoupit nešlo. Rus popsal masakr u Bachmutu

Ukrajinští vojáci

Postup ukrajinské armády u Bachmutu

Neměli jsme zbraně, tak jsme museli bojovat lopatkami. Kdo se chtěl vrátit, byl zastřelen. Takto nejmenovaný ruský voják referoval své ženě o průběhu bojů o vesnici Andrijvka, kterou Ukrajinci před časem osvobodili. Manželka vojáka posléze informace o poměrech v ruské armádě popsala pro Svobodnou Evropu.

Ukrajinské armádě se měly v posledních dnech podařit lokální průlomy kolem Bachmutu, při bojích jednotky Kyjeva osvobodily například vesnici Andrijvka. Ruský voják při hovoru se svou ženou popsal, jak boje probíhaly. S reportéry Svobodné Evropy posléze mluvil i on sám.

Ukrajinci mohou počítat s další pomocí, včetně tanků. Více v reportáži:

Hlavním problémem ruské armády u Andrijvky byl údajně nedostatek střeliva. „Hodili je do bojů prakticky beze zbraní. Můj muž prohlásil: ‚Jdeme na ně s lopatami a bez dělostřelecké podpory,‘“ uvedla žena ruského vojáka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Náhorní Karabach ukončí boje s Ázerbájdžánem. Úřady přijaly návrh ruských mírových sil

Mnozí ruští vojáci by údajně čelili jisté smrti, kdyby se dali na ústup, čekaly by je totiž hlavně spolubojovníků. V pozadí fronty měly operovat takzvané „zátarasové jednotky“, které hlídají, aby žádný Rus neporušil rozkaz. S podobnou „taktikou“ přišli Rusové už během druhé světové války.

Žena vojáka proto popsala, že ústup prakticky není možný, protože je do útoku ženou muži, kteří by je jinak „nešetřili“.

Boje u Andrijvky nakonec popsal reportérům i sám voják, jehož identitu novináři pro jeho bezpečnosti skrývají.

„Poslali 25 lidí na misi, jen šest se jich vrátilo,“ zmínil těžké ztráty. Mnozí vojáci v oblasti prý byli nezkušení, ale velitelé je přesto nemilosrdně hnali do boje.

Když prý chtěl nějaký ruský voják velení upozornit na to, že ukrajinské bombardování je příliš silné a ruské výpady zoufalé, dostalo se mu prý lakonické odpovědi: „No a?“

„V podstatě nás tam posílají jako potravu pro děla. Potřebujeme souřadnice pro naše dělostřelectvo a informace o cílech, které máme napadnout, ale naše dělostřelectvo nemůže fungovat, protože mu chybí náboje,“ uzavřel voják

Také Institut pro studium války v úterní analýze bojů na Ukrajině naznačil, že Rusové měli zřejmě na východě těžké ztráty.

Tagy: