Unikátní gurmánský zážitek, na který běžný smrtelník jen tak nedosáhne. Tak mnozí popisují nejdražší hranolky na světě z newyorské restaurace Serendipity 3. Luxusní pokrm stojí v přepočtu 4 200 korun za porci, za což může především jedlý zlatý prach a nemalé množství lanýžů. I přes astronomickou částku je o prémiové hranolky zájem – první volný termín na rezervaci v restauraci je až za několik měsíců.
Podnik na newyorském Manhattanu je v gastronomickém světě proslavený svými rekordně drahými pokrmy. Drží hned několik světových rekordů, například za nejdražší hamburger (295 dolarů, cca 6 300 korun) či zmrzlinový pohár (rovných 1 000 dolarů, tedy zhruba 21 400 korun). K tomuto luxusnímu výčtu nedávno přibyly také „relativně levné“ hranolky s názvem Crème de la Crème Pommes Frites za 200 dolarů.
We broke another Guinness World Record! Chef Joe and Chef Freddy are celebrating #NationalFrenchFryDay the right way......
Posted by Serendipity 3 on Tuesday, July 13, 2021
Základem je speciální odrůda brambor Chipperbec. Kreativní ředitel podniku Joe Calderone svůj výběr zdůvodnil ideálním obsahem škrobu, díky čemuž jsou hranolky křupavé navenek a perfektně měkké a nadýchané uvnitř.
Nakrájené brambory se nejprve blanšírují v šampaňském Dom Perignon a francouzském šampaňském octu J. LeBlanc Ardenne, následně se natřikrát smaží v čirém husím sádle z jihozápadní Francie.
Cenovka ale výrazně naskakuje až ve finální fázi přípravy. Hranolky se dochucují lanýžovou solí Guerande a lanýžovým olejem Urbani. Poté přijde na řadu strouhaný ovčí sýr pecorino tartufello z italského regionu Crete Senesi a černé letní lanýže, tentokrát z italské Umbrie.
Na úplný závěr jsou hranolky posypány 23karátovým zlatým prachem a podávány na křišťálovém talíři Baccarat Arabesque společně s omáčkou Mornay. Ta se neřídí tradičním receptem z bešamelu, místo toho jde o kombinaci prvotřídní smetany, prémiových sýrů gruyère a raclette a další porce lanýžů. „Lanýž je zde hlavní hvězdou,“ přiznal šéfkuchař podniku Frederick Schoen-Kiewert pro CNN.
We broke another Guinness World Record! Chef Joe and Chef Freddy are celebrating #NationalFrenchFryDay the right way......
Posted by Serendipity 3 on Tuesday, July 13, 2021
Pokrm, který vznikl během oslav Mezinárodního dne hranolek, oficiálně vstoupil do Guinnessovy knihy rekordů 13. července jako nejdražší hranolky na světě. Schoen-Kiewert i Calderone věří, že si úspěch zaslouží, na receptu dle svých slov pracovali přes tři měsíce.
„Udělat pokrm, který bude nejen nejdražší, ale také nejchutnější, není tak jednoduché. Splácat luxusní suroviny dohromady umí každý,“ řekl kreativní ředitel Serendipity 3, když přebíral cenu za světový rekord.
Restaurace byla během pandemie koronaviru po dlouhou dobu zavřená. Bramborový pokrm tak posloužil i jako reklama, že je podnik opět v provozu. Podle Calderona je o nejdražší hranolky na světě velký zájem – nejbližší volný termín k rezervaci je za více než dva měsíce.