Strůjce vídeňského teroru? Rakouský rodák, který krátce před útokem přísahal věrnost ISIS

Pravděpodobný útočník z Vídně

Jak to aktuálně vypadá na místě rakouského útoku?

Terorista z Vídně oznámil záměr vraždit v centru města na svém instagramovém účtu. Informují o tom německá a rakouská média. Ta navíc identifikovala údajného útočníka. Má jít o 20letého rakouského rodáka s kořeny v Severní Makedonii, který před útokem přísahal věrnost Islámskému státu (ISIS). Byl v hledáčku policie kvůli teroristickému spolčení.

Fotografie útočníka se objevila na několika německých, rakouských či švýcarských webech. Muž zde drží útočnou pušku, pistoli a mačetu. Ve vzkazu pak podle médií vyjádřil svoji loajalitu vůdci Islámského státu, kterým je po loňské smrti abú Bakr al-Bagdádího abú Ibráhím Hášimí Kurajší.

Deník Krone Zeitung uvedl, že se jedná o zhruba 20letého muže, který má v Rakousku status uprchlíka. Informaci později potvrdil rakouský ministr vnitra Karl Nehammer. Podle něj šlo o mladíka s kořeny v Severní Makedonii, o kterém policie věděla.

Švýcarský deník Blick následně informuje o tom, že útočník příspěvek na Instagram nahrál v den útoku a navíc jej přímo zaslal dvěma uživatelům. Instagramový účet údajného strůjce teroristického útoku je aktuálně nedostupný. Týdeník Falter navíc přišel i s jménem údajného útočníka – Kurtin S.

Útočník byl podle Nehammera zastáncem radikálních islamistických teroristických milicí a 25. dubna 2019 byl odsouzen na 22 měsíců vězení za pokus o cestu do Sýrie, aby se připojil k ISIS.

Po útoku jsou čtyři mrtví a 22 zraněných

Útok, který se odehrál ve Vídni v pondělí ve večerních hodinách, má zatím čtyři oběti. Dalších 22 lidí je těžce. Policie původně pracovala s verzí, že teroristů bylo více. V úterý odpoledne však Nehammer prohlásil, že útočník pravděpodobně jednal sám. Útok má podle jeho slov na svědomí Islámský stát.

Rakouská vláda na svém zvláštním zasedání po teroristickém útoku rozhodla o třídenním „státním smutku“. Veřejné budovy budou až do čtvrtka označeny smutečními vlajkami. V úterý ve 12 hodin proběhne minuta ticha.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) CNN Prima NEWS potvrdil, že mezi oběťmi nejsou čeští občané.

Tagy: