Přes den jaro, v noci mráz. Česko zažije počasí jako na houpačce, rozdíly budou přes 20 °C

Ilustrační foto

Počasí (6.3.2024 6:08)

Českou republiku do konce týdne čekají velké výkyvy počasí. Zatímco během dne mohou teploměry při jasné obloze ukázat i 15 °C, v noci nás čeká mráz až -7 °C. Počasí nad naším územím ovlivňuje oblast vysokého tlaku vzduchu nad Skandinávií. Od východu k nám postupně během středy bude proudit studený vzduch, který přinese ochlazení a oblačnost, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Ve čtvrtek by se ale už mělo začít pomalu vyjasňovat a sluníčka bychom si měli užít až do neděle.

„Ve středu ráno je na většině území převážně zataženo, výjimkou jsou východní Čechy a Morava, kde je skoro jasno nebo jasno bez srážek. Teploty se nejčastěji pohybují mezi 0 až 6 °C,“ uvedl meteorolog CNN Prima NEWS Miloš Dvořák.

ČTĚTE TAKÉ: Dá se v Česku ještě lyžovat? Podívejte se na seznam míst, kde jsou sjezdovky v provozu

Pochmurné počasí vydrží i během dne, může se objevit slabý déšť, místy dokonce sněžení. Konkrétně na severovýchodě čekejte sníh v polohách nad 400 metrů, ve zbytku republiky nad tisíc metrů. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 7 až 11 °C, při malé oblačnosti mohou dokonce atakovat až 13 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Ve čtvrtek bude převládat oblačná až polojasná obloha, zpočátku opět ojediněle déšť, v polohách nad 500 metrů a na severovýchodě i níže sněžení. „Během dne bude ale oblačnost ubývat a na většině území se dočkáme úplného vyjasnění,“ informují odborníci z ČHMÚ. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 5 až 9 °C.

Díky projasněné obloze budou teploty přes noc výrazně klesat a páteční ráno bude mrazivé. Při celonočním vyjasnění a uklidněném větru mohou teploty klesnout až k –7 °C. Meteorologové proto varují před náledím, které se zejména na severovýchodě může objevit.

Během dne se ale oteplí na 6 až 10 °C, navíc pátek bude většinou jasný nebo polojasný.

A sluníčka si užijeme ještě v sobotu, kdy bude většinou polojasno s ojedinělými mlhami. V neděli pak začne oblačnost přibývat a častější bude také déšť. Teploty ale budou během celého víkendu nadprůměrné a v neděli může rtuť teploměru vystoupat až k 15 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V Česku se rozjela pylová sezóna. Které alergeny jsou nejaktivnější a jak se bránit?

Tagy: